U carstvu boja, mirisa i ukusa

U petak 15. decembra je u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu (Mali Kalemegdan br. 5), otvorena izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“.  U prisustvu mnogobrojne publike svih uzrasta, na otvaranju izložbe su govorili profesor dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, predsednica Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja, Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i dr Uroš Buzurović, kustos Prirodnjačkog muzeja, autor izložbe.

Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“ jedinstvena je naučno-estetska sinteza interdisciplinarnih znanja čiji simbolični koren čini biologija dok se u njenoj metaforičnoj krošnji prepliću istorija, etnologija, antropologija, umetnost, gastronomija i druge naučne i kreativne discipline. Autorsko delo dr Uroša Buzorvića, ova izložba predstavlja autentični senzorijum u slavu začinskih biljaka, koji posredstvom mirisa, ukusa i dodira vodi posetioca u svet čudesnih moći začina kojima su ispisane neke od najuzbudljivijih stranica ljudske istorije.

U pravom vatrometu boja i kaleidoskopu oblika 39 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina, njihovim uticajem na velika geografska otkrića, političke i ekonomske uspone i padove. Publika će imati priliku da sazna više o mitovima, predanjima i verovanjima vezanim za začine, ali i o njihovoj ključnoj ulozi u gastronomiji i proizvodnji parfema. Maštovita postavka čiji dizajn potpisuju Anja Marčetić i Biljana Sovilj, ima naročitu mirišljavu i taktilnu dimenziju, koja omogućava posetiocu da oseti aromu i strukturu začinskih biljaka, kako onih egzotičnih, tako i onih koje rastu na tlu naše zemlje.

Izložbu prati reprezentativna publikacija koji autorski potpisuju dr Uroš Buzurović i dr Aleksandra Maran Stevanović, kao i niz različitih programa namenjenih publici svih uzrasta.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a dobrotvori našeg projekta: Prvi srpski šafran iz Tamniča, Premijer čokolade, Aleva a.d. i Spice up Shop iz Beograda.

Izložba će biti otvorena do juna 2024. godine.