Autor fotografije Saša Preradović

ЦЕНТАР ЗА МАРКИРАЊЕ ЖИВОТИЊА

Центар за маркирање животиња организује праћење и проучавање кретања животиња на локалном, регионалном, континенталном и интерконтиненталном нивоу. Највише се маркирају птице, а у мањој мери и слепи мишеви. За обележавање се примењују различити маркери – алуминијумски и пластични прстенови или крилне маркице. Обележавањем се животиње персонализују, добијају појединачни идентитет и могу се пратити. Информације о њиховом кретању омогућавају директан научни увид у раније загонетне феномене миграција, премештања у простору и стаништима. Посредно је могуће добити податке о дисперзији неких заразних болести, о популационој генетици или променама у животној средини. Први пут у свету, птице су научно и плански маркиране 1903. године, а најраније маркирање птица на територији данашње Србије обављено је само пет година након тога, већ 28. јуна 1908. године. Прво маркирање слепих мишева изведено је 1954. године.

Аутор фотографије Миливој Вучановић
Аутор фотографије Дирк Хајнрих

Национални Центар за маркирање животиња основан је 1993. године у оквиру Природњачког музеја у Београду. До тада, југословенска централа налазила се у Загребу. Од 1997, Центар је члан Европске уније за прстеновање птица – ЕУРИНГ, а од 2005. учествује у европском ЦЕС (Цонстант Еффорт Ситес) пројекту. Од оснивања, прстеновима Центра маркирано је више од 300.000 птица и око 10.000 слепих мишева.

Поред кустоса Музеја, у раду Центра учествује и велики број спољних сарадника из редова професионалних биолога, аматера, љубитеља природе. Центар обезбеђује прстенове, заказује испите за оспособљавање сарадника и издаје дозволе за маркирање.

Ако пронађете птицу или слепог миша са прстеном јавите се националном Центру за маркирање животиња у Природњачком музеју.

Аутор фотографије Милан Пауновић