ПРИЧА О НАМА

Аутор: Александра Маран Стевановић
Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5
29. децембар 2020 – јун 2021.
Previous
Next

Прича о нама посвећена је детаљнијем упознавању једне од првооснованих институција у Србији – Природњачком музеју у Београду, његовој делатности дугој 125 година, важним догађајима и личностима који су обележили поједине етапе, али и сагледавању историјских, друштвених и политичких околности у којима је Музеј настајао и опстајао.

За ову прилику издвојени су одговарајући атрактивни експонати и документи из архиве који приказују кључне моменте у историји Музеја, значајна истраживања и проучавања која су спровели или у њима учествовали музејски прегаоци и сарадници. На изложби су представљени примерци различитих врста минерала, стена, фосила, биљака, гљива и животиња, значајних са културног, научног и просветног становишта. Најстарији изложени примерци потичу из друге половине XIX века. Везани су за непосредне осниваче Музеја и њихове помагаче – Јосифа Панчића, Јована Жујовића, Петра Павловића, Живојина Јуришића, Николу Ранојевића, Владимира Петковића и многе друге, више или мање познате природњаке.

Изложба обухвата четири целине: Кабинет реткости, Из архиве Музеја, Из збирки Музеја и Савремени период. Њен саставни део су и мултимедијалне презентације – документарни филм о Музеју снимљен поводом обележавања 100-годишњице његовог постојања у продукцији Радио телевизије Србије и кратак ретроспективни приказ појединих важних архивских докумената и предмета из музејских збирки.

Изложба је отварена 29. децембра 2020. године, означивши почетак јубиларне музејске године. Сам чин отварања изложбе, обављен у присуству малобројних учесника сагласно прописаним епидемиолошким мерама, могао је да се прати путем званичног Фејсбук канала Природњачког музеја.