ЕВОЛУЦИЈА

Аутор: Борис Иванчевић, Милан Пауновић, Зоран Марковић, Сања Алабурић

Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5

30. децембар 2021 – јун 2022.

Претходна
Следећи

Еволуција је величанствени процес који је произвео разноврсност живог света и богатство природе на нашој планети. У том замаху стварања настали смо и ми, људи, једна од врста на разгранатом дрвету
живота.

Изложба Природњачког музеја приказује ексклузивне предмете који сведоче о првим тренуцима појаве живота на Земљи, о његовом бујању у океанима, освајању копна, развоју људских предака и њиховом преображају у савремене људе. Публика ће имати прилику да види најстарије икада пронађене фосиле настале у праокеанима пре 3,5 милијарди година, најстарије животиње, прве биљке које су се појавиле на копну. Неки од ових изузетних предмета су пронађени на територији данашње Србије.

Ова изложба је јединствена прилика да се публика упозна са кључним материјалним доказима развоја живота на Земљи и види предмете који су расветлили еволуцију људске врсте. Путем атрактивних експоната лобања, цртежа и реконструкција, приказан је еволутивни низ древних предака у еволуцији човека, дуг више од 30 милиона година. Ови експонати, набављени у претходне четири године, први пут се јавно излажу на изложби „Еволуција“. То су открића која су обликовала и одредила наш данашњи поглед на свет.

На овај начин Природњачки музеј публици открива део светске културне природњачке баштине која се може видети само у малобројним музејима света, а овом приликом и код нас. Изложени су бројни експонати: фосили строматолита из Аустралије стари око 3,5 милијарди година, најстарији доказ о присуству живих бића на Земљи, фосили првих копнених биљака пронађени у источној Србији,  као и скелети данашњих животиња, који нам откривају како еволуција мења и ствара нове врсте. 

О томе сведоче и фосили примата (од којих су неки откривени у Србији), као и човеколиких мајмуна и људских врста које су изумрле. Међу њима су и скелети најчувенијег аустралопитекуса Луси, откривеног у Етиопији 1974. године, затим пекиншког и неандерталског човека, али и мало познатог данашњег блиског рођака људи, бонобоа. Сви експонати су праћени оригиналним сликама и реконструкцијама могућег изгледа изумрлих биљака, животиња, гљива и предака данашњих људи, које су настале у сарадњи са биолозима, палеонтолозима и антрополозима. 

Човеку је тешко да спозна огромне временске периоде геолошке историје Земље, који су ван искуства кратких живота људи, а током којих се еволуција одвија. Ипак, Природњачки музеј је на научан и стручан начин представио поуздана сведочанства о настајању врста, постанку човека и природној разноврсности. Изложба на атрактиван и сликовит начин расветљава веома комплексну теорију еволуције, али и друга важна питања: Одакле људи? Шта је живот? Шта је човек?

Изложбом „Еволуција“ Природњачки музеј завршава обележавање јубилеја 125 година од свог оснивања. Истовремено, поставља и питање куда еволуција данас води људску врсту и да ли је могућ њен опстанак, док немилице нарушава природу око себе.

Изложба је едукативног карактера и намењена је свим узрастима. Свако предавање кустоса је прилагођено узрасту групе. По договору са кустосима могућа је организација тематских радионица. Изложбу прати публикација “Еволуција”, која се може купити у Галерији.

Трајање изложбе је до јуна 2022.