У царству боја, мириса и укуса

У петак 15. децембра је у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану (Мали Калемегдан бр. 5), отворена изложба „Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса“.  У присуству многобројне публике свих узраста, на отварању изложбе су говорили професор др Снежана Пајовић, директор Института за нуклеарне науке „Винча“, председница Управног одбора Природњачког музеја, Славко Спасић, директор Природњачког музеја, и др Урош Бузуровић, кустос Природњачког музеја, аутор изложбе.

Изложба „Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса“ јединствена је научно-естетска синтеза интердисциплинарних знања чији симболични корен чини биологија док се у њеној метафоричној крошњи преплићу историја, етнологија, антропологија, уметност, гастрономија и друге научне и креативне дисциплине. Ауторско дело др Уроша Бузорвића, ова изложба представља аутентични сензоријум у славу зачинских биљака, који посредством мириса, укуса и додира води посетиоца у свет чудесних моћи зачина којима су исписане неке од најузбудљивијих страница људске историје.

У правом ватромету боја и калеидоскопу облика 39 зачинских биљака, смештена је ова комплексна, а пријемчива изложба која нас упознаје са биолошким пореклом и историјатом зачина, њиховим утицајем на велика географска открића, политичке и економске успоне и падове. Публика ће имати прилику да сазна више о митовима, предањима и веровањима везаним за зачине, али и о њиховој кључној улози у гастрономији и производњи парфема. Маштовита поставка чији дизајн потписују Ања Марчетић и Биљана Совиљ, има нарочиту миришљаву и тактилну димензију, која омогућава посетиоцу да осети арому и структуру зачинских биљака, како оних егзотичних, тако и оних које расту на тлу наше земље.

Изложбу прати репрезентативна публикација који ауторски потписују др Урош Бузуровић и др Александра Маран Стевановић, као и низ различитих програма намењених публици свих узраста.

Покровитељ изложбе је Министарство културе Републике Србије, а добротвори нашег пројекта: Први српски шафран из Тамнича, Премијер чоколаде, Алева а.д. и Spice up Shop из Београда.

Изложба ће бити отворена до јуна 2024. године.