Путовање кроз време са водоземцима и гмизавцима

Аутори:

др Драгана Ђурић, др Ана Пауновић (Природњачки музеј у Београду)

др Гордана Субаков Симић, др Милорад Вујичић, др Томица Мишљеновић (Ботаничка башта “Јевремовац”)

 

Јуче је у простору стакленика Ботаничке баште „Јевремовац“ отворена заједничка изложба Ботаничке баште и Природњачког музеја у Београду „Путовање кроз време са водоземцима и гмизавцима“, аутора др Драгане Ђурић и др Ане Пауновић (Природњачки музеј у Београду), др Гордане Субоков Симић, др Милорада Вујичића и др Томице Мишљеновића (Ботаничка башта „Јевремовац).

У оквиру изложбе први пут се излажу експонати фосилних и данашњих водоземаца и гмизаваца из збирки Природњачког музеја у Београду. Водоземци и гмизавци су током еволуције прошли кроз неколико масовних изумирања, а данашња батрахофауна (водоземци) и херпетофауна (гмизавци) представља мали остатак две невероватно дуготрајне и разноврсне групе кичмењака.

Међу тропским растињем, кактусима, агавама старог стакленика постављено је преко четрдесет таксидермијских (препарованих) и течних експоната, међу којима су: фосилни остаци гуштера, крокодила, фосилне корњаче, кости екстремитета и јаја фосилних корњача, пршљенови фосилних змија, кости шаке варана, речна корњача, црепаста корњача, велика морска корњача, барска корњача, водени варан, монокл кобра, кајман, шарени даждевњак, зелена игуана, зелембаћ, ескулапов смук, змије отровнице (поскок и шарка), гуштери Медитерана и др.

Збирке водоземаца и гмизаваца Природњачког музеја у Београду састоје се од око 1500 примерака, представника репатих и безрепих водоземаца (жабе), као и гмизаваца са простора Србије и Балканског полуострва, док се мањи део збирке односи на припаднике егзотичне фауне Азије и Аустралије.

Изложба представља пратећи програм  21. Конгреса европских херпетолога, која се одржава од 5. до 9. септембра 2022. у Београду у организацији Српског херпетолошког друштва и Европске асоцијације херпетолога (Societas Europaea Herpetologica – SEH) и биће отворена за јавност од 08.09. до 30.09.2022. године.

 

Особе за контакт:

др Драгана Ђурић, музејски саветник, Природњачки музеј, 011 3442149, 064 884 4667

др Ана Пауновић, музејски саветник, Природњачки музеј. 011 3442 149, 063 108 0703

Оливера Поповић, односи с јавношћу, Ботаничка башта Јевремовац, 064 823 7903