Свечано отворена изложба у Крагујевцу

У среду, 21. фебруара, у Универзитетској галерији у Крагујевцу, отворена је изложба „Биље и камење – H2O“, чији је аутор др Марјан Никетић, музејски саветник Природњачког музеја у Београду и дописни члан САНУ.

Изложба, реализована у сарадњи нашег музеја, Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, обухвата један експонат и двадесетак ауторских фотографија на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором, фауном и вегетацијом на обалама мора, језера, река и потока.

У име организатора у Крагујевцу, поздравну реч је упутио академик Милош Ђуран, управник Центра, који је представио импозантну  професионалну и научну биографију аутора изложбе, и захвалио на прилици да она, после излагања у Органку САНУ у Нишу, буде представљена крагујевачкој јавности.

 

Аутор изложбе, др Марjан Никетић, упознао је публику са својим дугогодишњем ангажовањем на фотографисању лепотa природе – предела, стаништa и васкуларних биљака широм Балканског полуострва.

Проф. др Милорад Вујичић, заменик управника Института за ботанику и Ботаничке баште „Јевремовац“ у Београду, изнео је своју перспективу виђења изложбе и указао да она, поред уметничког има и ботанички, научни аспект и истовремено указује на важност заштите и очувања природе. 

Изложба је привукла пажњу стручне јавности, превасходно наставнике, сараднике и студенте ботанике ПМФ-а у Крагујевцу.

Публика ће моћи да погледа изложбу „Биље и камење – H2O“  у Универзитетској галерији у Крагујевцу све до 21. марта текуће године.

Фотографије: Универзитет у Крагујевцу, фебруар 2024.