Природа и језик

Позивамо Вас на свечано отварање нове изложбе Природњачког музеја

„Природа и језик“

у среду, 26. јула 2023. у 19 часова

Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд

аутора Драгане Вучићевић, вишег кустоса.

Изложба „Природа и језик“ је мултидисциплинарна изложба мозаичке структуре, која на популаран начин сублимира више различитих области: биологију, геологију, анатомију, физику, акустику и осцилације, стручну терминологију, лексику и природу језика, књижевност, кодове, писмо, симболе и музику. Изложба на сликовит начин приближава: језик природе и математичких правилности у природи; начине комуникације међу живим бићима, укључујући коришћење мириса, феромона и боја; како настају говор и глас на основу грађе мишићног органа, језика, и усне дупље; како се преносе информације међу људима, животињама и биљкама, али и ћелијама, као и многе друге феномене у природи.

Изложба обједињује наизглед различита поља природних и друштвених наука у циљу едукације публике, развијања еколошке свести и спознаје значаја очувања Природе и Планете. Илустрована је бројним експонатима из богатих збирки Природњачког музеја.

На изложби ће први пут бити приказани експонати као што су: женка лава, женка медведа, акртички вук, бели паун, поједине птице (ластавицa, чавка) као и бројне инсекатске врсте.

Аутори сценографије и дизајна су Биљана Совиљ и Ања Марчетић, а дизајн звука је радио Владимир Милојевић – Влатрон.  Изложбу прати истоимена монографска публикација.

Изложба је намењена посетиоцима свих узраста, професија и различитих интересовања,  а због бројних атрактивних експоната посебно ће бити интересантна деци. Публика ће моћи да посети изложбу до новембра 2023.

Добродошли!

Природњачки музеј