Свечано отварање изложбе „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“

Добро дошли на свечано отварање нове изложбе „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“, у четвртак, 26. јануара 2023. у 13 часова у Галерији Природњачког музеја.

Аутори изложбе Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја и др Снежана Јарић, научни саветник Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ представиће вам један од најпознатијих и најзначајнијих докумената српске средњовековне медицине. „Хиландарски медицински кодекс“, рукопис од изузетног значаја за културу и историју српске медицине, фармације и ботанике, сведочи о пракси лечења људи природним лековитим средствима у средњовековној Србији, а која није заостајала у односу на европску.

Публика ће бити у прилици да види изложено фототипско издање „Хиландарског медицинског кодекса“, биљке из Фармаколошког списа из Кодекса у природном (као башта) или хербаризованом облику, ботаничке илустрације аутора Боре Милићевића, ликовног техничара Природњачког музеја, лекове животињског и минералог порекла.

Изложени су примерци из збирки Природњачког музеја и Хемијског факултета у Београду, а куриозитет изложбе су изузетно ретки, сачувани средњовековни експонати из области медицине и хирургије са подручја Србије (хируршки нож, сврдло за вађење метака, пинцете, скалпели, маказе, наочаре лекара, бочице итд.), позајмица из Музеја Рас у Новом Пазару и ризнице средњовековних медицинских инструмената манастира Бања у Прибојској Бањи. Представљена је и трепанована лобања (медицински захват бушења кости лобање ради ослобађања од главобоља) из Народног музеја Кикинда.

Изложба је употпуњена наменски компонованом музиком и ексклузивним фотографијама манастира Хиландар и природе Свете Горе, аутора Александра Вл. Марковића. Посетиоци ће музику моћи да преузму на мобилни телефон путем QR кода.

Изложба се организује уз благослов Српске православне епархије Милешево и уз посебно одобрење манастира Хиландар за снимање звука и фотографија.

Изложба се организује у сарадњи са: Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Музејом Рас из Новог Пазара, Манастиром Бања (Прибојска Бања) православне епархије Милешево, Народном библиотеком Србије, Библиотеком Матице српске, Хемијским факултетом у Београду и Народним музејом Кикинда.

Пријатељ изложбе је Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

Добро дошли!