Saopštenje za javnost

Sastanak rukovodstva Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Potpredsednika Vlade Srbije i Ministra kulture i informisanja gospođe Maje Gojković na kome je razmatrana nastala konfuzija oko statusa i kontinuiteta Prirodnjačkog muzeja održan je danas, 24. februara 2021. godine. Prirodnjački muzej saopštava sledeće zaključke:

  1. Ministarstvo kulture i informisanja nema, niti je imalo nameru menjanja statusa Prirodnjačkog muzejau Beogradu, republičke ustanove kulture.
  2. Prirodnjački muzej u Beogradu je akter svih relevantnih zakonskih propisa iz oblasti kulture, uključujući i budući Zakon o muzejskoj delatnosti, čiji je nacrt nedavno razmatran.
  3. Nedavno nastala situacija je posledica nedostatka komunikacije i nesporazuma na osnovu nezvaničnih informacija i glasina.
  4. Direktor Prirodnjačkog muzeja dr Milan Paunović zahvaljuje se na podršci i istovremeno izvinjava zbog nastalih turbulentnih zbivanja, građanima Srbije, akademskoj javnosti, institucijama i pojedincima, naročito Ministarstvu kulture i informisanja i potpredsedniku Vlade i ministru kulture gospođi Maji Gojković.
  5. Nakon razrešenja nesporazuma vođen je konstruktivan razgovor o aktuelnim i hroničnim problemima smeštaja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i daljim planovima za rad i razvoj ove stare srpske institucije kulture.
  6. Rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja pozvalo je Ministra kulture da ostvari ranije najavljenu posetu i detaljno se upozna sa procesom rada, vrednom i bogatom kulturnom baštinom iz prirode koja se tu čuva i proučava, kao i budućim planovima i novoj zgradi.