Саопштење за јавност

Састанак руководства Природњачког музеја у Београду и Потпредседника Владе Србије и Министра културе и информисања госпође Маје Гојковић на коме је разматрана настала конфузија око статуса и континуитета Природњачког музеја одржан је данас, 24. фебруара 2021. године. Природњачки музеј саопштава следеће закључке:

  1. Министарство културе и информисања нема, нити је имало намеру мењања статуса Природњачког музејау Београду, републичке установе културе.
  2. Природњачки музеј у Београду је актер свих релевантних законских прописа из области културе, укључујући и будући Закон о музејској делатности, чији је нацрт недавно разматран.
  3. Недавно настала ситуација је последица недостатка комуникације и неспоразума на основу незваничних информација и гласина.
  4. Директор Природњачког музеја др Милан Пауновић захваљује се на подршци и истовремено извињава због насталих турбулентних збивања, грађанима Србије, академској јавности, институцијама и појединцима, нарочито Министарству културе и информисања и потпредседнику Владе и министру културе госпођи Маји Гојковић.
  5. Након разрешења неспоразума вођен је конструктиван разговор о актуелним и хроничним проблемима смештаја Природњачког музеја у Београду, као и даљим плановима за рад и развој ове старе српске институције културе.
  6. Руководство Природњачког музеја позвало је Министра културе да оствари раније најављену посету и детаљно се упозна са процесом рада, вредном и богатом културном баштином из природе која се ту чува и проучава, као и будућим плановима и новој згради.