Programi Prirodnjačkog muzeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10“

Manifestacija „Muzeji za 10“ biće održana od 14. do 20. maja 2022. godine u više od 60 gradova širom Srbije. U toku sedam dana, publika će moći da učestvuje u programima više od 120 muzeja i srodnih ustanova kulture, na više od 180 lokacija. Prirodnjački muzej u Beogradu se i ove godine pridružuje manifestaciji „Muzeji za 10“.

Tema ovogodišnje manifestacije – MOĆ MUZEJA treba da ukaže na to da muzeji imaju moć da transformišu svet jer su fantastična mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti i sadašnjosti i inspirišu nas na nove ideje.

Tokom trajanja Manifestacije svi sadržaji – izložbe, stalne postavke, dodatni programi uz autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti su BESPLATNI.

Program Prirodnjačkog muzeja tokom trajanja manifestacije:

  • Izložba „Evolucija“, Galerija Prirodnjačkog muzeja

Mali Kalemegdan 5, Beograd

                             1420. maj 2022, od 10 do 21 h svaki dan

                                       subota 14. maj 2022, od 10 do 22 h

Izložba prikazuje ekskluzivne predmete koji svedoče o prvim trenucima pojave života na Zemlji, njegovom bujanju u okeanima, osvajanju kopna, razvoju ljudskih predaka i njihovom preobražaju u savremene ljude. Izloženi su brojni eksponati: fosili stromatolita iz Australije stari oko 3,5 milijardi godina, najstariji dokaz o prisustvu živih bića na Zemlji; fosili prvih kopnenih biljaka pronađeni u istočnoj Srbiji; kao i skeleti današnjih životinja, koji nam otkrivaju kako evolucija menja i stvara nove vrste. Ova izložba je i jedinstvena prilika da publika vidi predmete koji su rasvetlili evoluciju ljudske vrste. Putem atraktivnih eksponata lobanja, crteža i rekonstrukcija, prikazan je evolutivni niz drevnih predaka u evoluciji čoveka, dug više od 30 miliona godina.  Među njima su skeleti najčuvenijeg australopitekusa Lusi, otkrivenog u Etiopiji 1974. godine, zatim pekinškog i neandertalskog čoveka, ali i malo poznatog današnjeg bliskog rođaka ljudi, bonoboa. Ovi eksponati, nabavljeni u prethodne četiri godine, prvi put se javno izlažu.

 

  • Radionica za decu „Putevima čoveka“, Galerija Prirodnjačkog muzeja

Mali Kalemegdan 5, Beograd

     subota, 14.maj 2022. u 11:30h

Učesnici radionice će obići izložbu „Evolucija“ uz stručno vođenje kustosa. Radionica ima za cilj da učenike upozna sa teorijom evolucije i da prikaže različite vrste primata i njihove ključne osobine. Učenici će putem grafičkih mapa učiti kako su se promene u evolutivnom nizu primata menjale kroz vreme, do današnjeg, savremenog čoveka. Radionica je namenjena učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole. Radionicu vode Dragana Vučićević i Simka Vukojević, muzejski pedagozi. Broj učesnika je ograničen. Obavezno je prijavljivanje na telefon 011 3442 147 ili imeilom na draganav@nhmbeo.rs.

  • Stručno autorsko vođenje kroz izložbu „Evolucija“

Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

nedelja 15. maj 2022, od 12:00 do 14:00h

Autori izložbe će kroz razgovor i stručno vođenje publici otkriti tajne evolucije i brojne zanimljivosti u vezi sa nastankom života na Zemlji i procesu promene živog sveta kroz vreme.

Dodatne informacije o programima pronađite na: www.muzejisrbije.rs.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Svi programi su besplatni. Dobrodošli!