Програми Природњачког музеја у оквиру манифестације „Музеји за 10“

Манифестација „Музеји за 10“ биће одржана од 14. до 20. маја 2022. године у више од 60 градова широм Србије. У току седам дана, публика ће моћи да учествује у програмима више од 120 музеја и сродних установа културе, на више од 180 локација. Природњачки музеј у Београду се и ове године придружује манифестацији „Музеји за 10“.

Тема овогодишње манифестације – МОЋ МУЗЕЈА треба да укаже на то да музеји имају моћ да трансформишу свет јер су фантастична места нових открића која подучавају о прошлости и садашњости и инспиришу нас на нове идеје.

Током трајања Манифестације сви садржаји – изложбе, сталне поставке, додатни програми уз ауторска и стручна вођења, интерактивне радионице за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представе и перформанси, промоције књига, концерти и друге активности су БЕСПЛАТНИ.

Програм Природњачког музеја током трајања манифестације:

  • Изложба „Еволуција“, Галерија Природњачког музеја

Мали Калемегдан 5, Београд

                             1420. мај 2022, од 10 до 21 h сваки дан

                                       субота 14. мај 2022, од 10 до 22 h

Изложба приказује ексклузивне предмете који сведоче о првим тренуцима појаве живота на Земљи, његовом бујању у океанима, освајању копна, развоју људских предака и њиховом преображају у савремене људе. Изложени су бројни експонати: фосили строматолита из Аустралије стари око 3,5 милијарди година, најстарији доказ о присуству живих бића на Земљи; фосили првих копнених биљака пронађени у источној Србији; као и скелети данашњих животиња, који нам откривају како еволуција мења и ствара нове врсте. Ова изложба је и јединствена прилика да публика види предмете који су расветлили еволуцију људске врсте. Путем атрактивних експоната лобања, цртежа и реконструкција, приказан је еволутивни низ древних предака у еволуцији човека, дуг више од 30 милиона година.  Међу њима су скелети најчувенијег аустралопитекуса Луси, откривеног у Етиопији 1974. године, затим пекиншког и неандерталског човека, али и мало познатог данашњег блиског рођака људи, бонобоа. Ови експонати, набављени у претходне четири године, први пут се јавно излажу.

 

  • Радионица за децу „Путевима човека“, Галерија Природњачког музеја

Мали Калемегдан 5, Београд

     субота, 14. мај 2022. у 11:30 h

Учесници радионице ће обићи изложбу „Еволуција“ уз стручно вођење кустоса. Радионица има за циљ да ученике упозна са теоријом еволуције и да прикаже различите врсте примата и њихове кључне особине. Ученици ће путем графичких мапа учити како су се промене у еволутивном низу примата мењале кроз време, до данашњег, савременог човека. Радионица је намењена ученицима од 5. до 8. разреда основне школе. Радионицу воде Драгана Вучићевић и Симка Вукојевић, музејски педагози. Број учесника је ограничен. Обавезно је пријављивање на телефон 011 3442 147 или имеилом на draganav@nhmbeo.rs.

  • Стручно ауторско вођење кроз изложбу „Еволуција“

Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд

недеља 15. мај 2022, од 12:00 до 14:00 h

Аутори изложбе ће кроз разговор и стручно вођење публици открити тајне еволуције и бројне занимљивости у вези са настанком живота на Земљи и процесу промене живог света кроз време.

Додатне информације о програмима пронађите на: www.muzejisrbije.rs.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Сви програми су бесплатни. Добродошли!