Prirodnjački muzeji za 21. vek

Prirodnjački muzeji za 21, vek

Prirodnjački muzej u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, 25. novembra od 11.00 časova organizuje onlajn konferenciju „Prirodnjački muzeji za 21. vek“.

Svi zainteresovani moći će da prate i aktivno učestvuju na događaju putem prenosa uživo na YouTube kanalu Color Media Communications:  https://www.youtube.com/watch?v=mAMxuohyz5U

Na konferenciji, koju će otvoriti  Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđei digitalizaciju, u okviru dva panela govoriće se o značaju prirodnjačkih muzeja u regionu i  svetu kao jednim od najstarijih kulturnih i naučnih institucija u mnogim zemljama. Predstavnici ovih muzeja govoriće o najznačajnijim zbirkama, novim strategijama posle kovida, kao i o značaju zadužbinarstva u razvoju zbirki.

U okviru prvog panela „Prirodnjački muzeji regiona“ govoriće v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić, direktorka Prirodoslovnog muzeja u  Rijeci dr sc. Željka Modrić Surina, direktorka Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Natalija Čađenović i paleontolog Prirodnonaučenog muzeja u Makedoniji Biljana Garevska.

Na drugom panelu „Prirodnjački muzeji u svetu“ učestvuju direktor Prirodnjačkog muzeja u Londonu dr Doug Gurr, direktorka Prirodnjačkog muzeja u Beču dr Katrin Vohland, Anita Hermannstädter M.A. sa Instituta za evoluciju i nauku o biodiverzitetu Prirodnjačkog muzeja u Berlinu i predsednica ICOM NATHIST (Međunarodni komitet za prorodnjačke muzeje), direktorka i glavni kustos Prirodnjačkog muzeja „Čovek i živi svet” u Ramat Ganu u Izraelu  Dorit Wolenitz.

Detaljan program konferencije možete pogledati na linku: http://communications.rs/prirodnjackimuzeji/

Dobro nam došli!