ИЗУЗЕТАН НАЛАЗ ПТИЦЕ МОДРОВРАНЕ (Coracias garrulus) МАРКИРАНЕ ПРСТЕНОМ СРПСКОГ ЦЕНТРА ЗА МАРКИРАЊЕ ЖИВОТИЊА

МАРКИРАНА У БАЧКОЈ – НАЂЕНА У НАМИБИЈИ И … ВРАЋА СЕ У СРБИЈУ!

Сваке године милиони птица се с јесени селе са својих гнездећих територија на повољнија места за преживљавање током зиме, а с пролећа са својих зимовалишта на гнездеће територије. Основна научна метода за праћење сеобе птица и сакупљање података о њиховом животу је прстеновање. Ова метода је заснована на појединачном обележавању птица, пре свега алуминијумским ножним маркерима. Поновни налази прстенованих птица обезбеђују податке о почетку и завршетку сеобе, селидбеним путевима, дужини сеобе, дужини живота и слично.

Систематско и организовано обележавање птица на територији Србије у данашњим границама, са мањим прекидима, одвија се такорећи, од самог почетка употребе те технике у Свету, још од 1908. године. У оквиру Природњачког музеја 1993. године, основан је Центар за маркирање животиња, као посебна радна јединица, чији је циљ координисање маркирања птица и слепих мишева на територији Републике Србије. Сарадници Центра за прстеновање птица имају на располагању 15 величина алуминијумских прстенова од 1.8 мм до 30 мм (Слика 1). Осим тога, у новије време ради лакшег праћења птица, користе се и пластични прстенови у боји и крилне маркице. Од 1993. до данас, прстеновано је преко 300.000 птица из 241 врсте, а обрађено више од 18.000 налаза.

Од 2003. године, сарадник Центра за маркирање животиња господин Ото Секереш, са сарадницима из Удружења љубитеља природе „Рипариа“ започео је активну заштиту модровране Цорациас гаррулус, што подразумева и прстеновање адултних јединки и младунаца и праћење њихове сеобе. До сада је обележено преко 4.000 јединки, а забележено 35 поновних налаза птица прстенованих у Србији, а пронађених у иностранству.

Крајем фебруара ове године од дугогодишњег намибијског прстеновача Дирка Хеинрича примили смо налаз „наше“ модровране са алуминијумским маркером МУС БЕЛГРАДЕ 304956 и жутим пластичним прстеном са ознаком ВW3. Јединка модровране, коју је као младунца у гнезду прстеновао сарадник Центра Јожеф Шихелник у околини Бачке Тополе, 12. јула 2019. године, пронађена је повређена на фарми у Отјиwаронго у Намибији 28. фебруара 2020. године. Птица је пребачена у НАРРЕЦ (Намибиа Анимал Рехабилитатион Ресеарч анд Едуцатион Центер), где се након тронедељног боравка успешно опоравила. Модроврана је пуштена на слободу у нади да ће имати довољно времена да се припреми за сеобу дугу 7.386 км, колико износи растојање од места прстеновања до места налаза.

Надамо се да ће на време стићи својој кући у Бачкој и желимо јој срећан пут и успешан лет на путањи препуној изазова и опасности.

Приложене су оригиналне фотографије.