Отворена је изложба "Еволуција"

Дана 30.12.2021. године је у Галерији нашег музеја, свечано отворена изложба ,,Еволуција “!

Обраћајући се присутнима в.д. директор Природњачког музеја Славко Спасић, изјавио је да је тежак задатак свих музеја да осмисле инклузивне изложбе, док су природњачки музеји суочени са посебно тешким изазовом да реконструишу сложене природне процесе, користећи прикупљени материјал који често чине само индиректан и делимичан доказ за процесе које требају објаснити, посебно оних који трају и по неколико милиона година, али да је сигуран да је Природњачки Музеј у Београду овом изложбом тај задатак успешно испунио.

,,Овом изложбом заокружујемо и јубиларну годину прославе обележавања 125 година Музеја, са искреном жељом да ће управо ова изложба бити део нове сталне поставке нашег будућег музеја и његове нове зграде”, рекао је Спасић.

У име аутора изложбе др Милана Пауновића, др Зорана Марковића и Сање Алабурић, публици се обратио др Борис Иванчевић истичући да је им је жеља била да приближе публици изузетно важан феномен-еволуцију, као и да је основе теорије еволуције могуће приближити и објаснити без навођења компликованих научних израза, специјаног знања и постулата.

,,Хтели смо да урадимо нешто мало другачије и покажемо да је Природњачки музеј јединствено место у Србији. На овом месту можете да видите ствари због којих бисте још до јуче морали да идете у Најроби, Лондон и Париз и тамо тражите и погледате те ексклузивне експонате”, додао је Иванчевић.

Изложба која ће за посетиоце бити отворена до јуна 2022. године, нуди кључнe материјалнe доказe развоја живота и најпознатије експонате који су расветлили еволуцију људске врсте, приближавајући публици механизме еволуције, као и најзначајнија открића из те области.

Реализацију изложбе и каталога омогућило је Министарство културе и информасања Републике Србије.

Претходна
Следећи