Отворена изложба „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“

Дана 26. јануара 2023. године, у препуној Галерији нашег музеја свечано је отворена изложба „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“.

Обраћајући се присутнима, Славко Спасић, директор Природњачког музеја, је нагласио да вредност културне баштине и науке проистиче из природе, и од природне баштине коју сачувамо за будуће генерације зависи њихов опстанак и опстанак културе.

Александра Савић, музејски саветник и први аутор изложбе, указала је на интердисциплинарност изложбе, али посебно на значај представљања јавности медицинских знања и праксе лечења људи природним лековитим средствима која су била доступна у средњем веку у Србији, а посебно лековитих биљака представљених у Фармаколошком спису Кодекса.

Др Снежана Јарић, научни саветник и коаутор изложбе, истакла је значај Кодекса у погледу развоја ботаничке терминологије у српској науци. Кодекс је писан ћириличним писмом, што је куриозитет тог доба, и указује на чињеницу да други словенски народи тога доба нису имали ништа слично. Такође, др Јарић је указала на дугогодишњу успешну сарадњу између две институције, Природњачког музеја и ИБИСС.

Др Катарина Шавикин, помоћник директора за науку Институтa за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“, указала је на актуелна фитохемијска истраживања биљака представљених у Кодексу, која потврђују и њихово фармаколошко дејство и отварају могућност њиховој данашњој примени.

Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић, свечано је отворила изложбу и том приликом истакла изузетни значај теме изложбе, у правцу расветљавања историје српског народа на коју можемо бити поносни. Такође, подвукла је значај сарадње установа културе и науке у реализацији поставке.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство Културе.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до јуна 2023. године.

Добро дошли!