Otvaranje izložbe ,,Put na Mesec”

U petak, 26. jula 2019. godine u 19 časova, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je izložba „Put na Mesec“, autora Miloša Jovića, višeg kustosa.

Na otvaranju su govorila dva specijalna gosta: g-din Dejvid Vujić, penzionisani inženjer NASA i jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji „Apolo 11“, a koji je bio u gostima u Beogradu na poziv Američke ambasade i g-din Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, koji je pre pedest godina prevodio prvo čovekovo sletanje na Mesec u programu Radio Beograda, za šta je bio i višestruko nagrađivan.

Publici su se obratili i direktor Prirodnjačkog muzeja, dr Milan Paunović, i autor izložbe, Miloš Jović. Goste je najavila Aleksandra Savić, muzejski savetnik. Izložba prikazuje uticaj Meseca na razne stanovnike Zemlje. Ova kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima. Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi, što je prikazano na izložbi u vidu namenski izrađenih diorama. Na izložbi su prikazani i posebno vredni eksponati: originalni fragmenat Mesečevog tla − lunarnog bazalta, zastava SFRJ koju je posada „Apola 17“ nosila na Mesec i vratila na Zemlju, replika kugle detonirane na površini Meseca 14. septembra 1959. godine kada je prva bespilotna letilica „Luna 2“ dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962. i drugi.

Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi. Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom Jugoslavije. Studio za scenografiju Skills Division je izradio modele i makete na izložbi. Izložbu su podržali Dunav osiguranje i Atom partner.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2020.

Fotografije sa otvaranja izložbe