Отварање изложбе ,,Пут на Месец”

У петак, 26. јула 2019. године у 19 часова, у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану отворена је изложба „Пут на Месец“, аутора Милоша Јовића, вишег кустоса.

На отварању су говорила два специјална госта: г-дин Дејвид Вујић, пензионисани инжењер НАСА и један од седморице научника српског порекла који су учествовали у мисији „Аполо 11“, а који је био у гостима у Београду на позив Америчке амбасаде и г-дин Бошко Чолак-Антић, симултани преводилац, који је пре педест година преводио прво човеково слетање на Месец у програму Радио Београда, за шта је био и вишеструко награђиван.

Публици су се обратили и директор Природњачког музеја, др Милан Пауновић, и аутор изложбе, Милош Јовић. Госте је најавила Александра Савић, музејски саветник. Изложба приказује утицај Месеца на разне становнике Земље. Ова комплексна тема обрађена је у четири изложбене целине: О Месецу и Земљи, О Месецу и Земљанима, Истраживања Месеца и Месец у нашим очима. Месец има значајан утицај на биљни и животињски свет на Земљи, као и на бројне процесе у природи, што је приказано на изложби у виду наменски израђених диорама. На изложби су приказани и посебно вредни експонати: оригинални фрагменат Месечевог тла − лунарног базалта, застава СФРЈ коју је посада „Апола 17“ носила на Месец и вратила на Земљу, реплика кугле детониране на површини Месеца 14. септембра 1959. године када је прва беспилотна летилица „Луна 2“ доспела на Месец, поклон Никите Хрушчова Јосипу Брозу Титу, 1962. и други.

Део изложбе посвећен је митологији и симболици Месеца у бројним цивилизацијама и културама кроз историју, као и улози Месеца у окултним наукама, езотерији или поп култури. Изложба ће бити праћена стручним вођењем и радионицама за децу, а бројни интерактивни садржаји учиниће ову изложбу додатно занимљивом. Изложба се реализује у сарадњи са Музејом Југославије. Студио за сценографију Скиллс Дивисион је израдио моделе и макете на изложби. Изложбу су подржали Дунав осигурање и Атом партнер.

Изложба ће бити отворена до краја јануара 2020.

Фотографије са отварања изложбе