Обaвештење за медије, изложба "Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина"

Позивамо Вас на свечано отварање нове изложбе Природњачког музеја

Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина

у четвртак, 26. јануара 2023. у 13 часова

Галерија Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд

 

Аутори изложбе:

Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја и

др Снежана Јарић, научни саветник, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ –

Институт од националног значаја за Републику Србију,

аутор илустрација Бора Милићевић, ликовни техничар Природњачког музеја.

На свечаном отварању публици ће се обратити: г-дин Славко Спасић, директор Природњачког музеја, ауторке изложбе и др Катарина Шавикин, помоћник директора за науку Институтa за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“. Изложбу ће отворити Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Министарства културе Републике Србије.

Изложба „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“ има за циљ да представи јавности медицинска знања и праксу лечења људи природним лековитим средствима, која су била доступна у средњем веку у Србији. Промоција „Хиландарског медицинског кодекса“, мање познатог широј јавности, од изузетног је значаја за културу и историју српске медицине, фармације и ботанике, јер расветљује научне чињенице о том периоду српске историје.

Један од најпознатијих и најзначајнијих докумената српске средњовековне медицине представља рукопис „Хиландарски медицински кодекс“ (15 – 16. век), јединствени зборник сачуваних медицинских и фармаколошких списа средњовековне праксе Салерно-Монпеље школе, а који се може сматрати првом српском и првом словенском фармакопејом. 

Откривен је 1952. године у ризници манастира Хиландар на Светој Гори, а у хиландарској архивској грађи заведен је под бројем 517. Његово откриће представља једно од најзначајнијих корака у истраживању историје медицине средњег века у Србији и Европи. Најзначајнији спис рукописа је Фармаколошки спис, који садржи описе простих и сложених лекова биљног, животињског и минералног порекла, као и начине њихове припреме, примене и дозу.  Кодекс представља и прво писано дело које садржи ботаничку терминологију и можемо га сматрати претечом српске ботанике.

Оригинални примерак „Хиландарског медицинског кодекса“ и данас се налази у ризници манастира Хиландар, док се фототипско издање налази у Народној библиотеци Србије у Београду.

На изложби ће бити представљена достигнућа медицине старог и средњег века у различитим цивилизацијама широм света, као и медицина средњег века у Србији. Такође, биће представљене прве српске болнице (Хиландар и Студеница), први лекари у Србији, као и манастирска, дворска и градска медицина. Публика ће бити у прилици да види изложено фототипско издање „Хиландарског медицинског кодекса“ у дигиталном и штампаном облику. Као засебна целина представљен је Фармаколошки спис из Кодекса, са бројним лековитим биљкама и њиховим фармаколошким дејством, међу којима су многе и данас актуелне (камилица, мајчина душица, нана, алоја, пелин, коприва, матичњак, рицинус и друге). Биљке су представљене у природном (као башта) или хербаризованом облику, као и путем ботаничких илустрација. Део изложбе је посвећен и лековима животињског и минералог порекла  из збирки Природњачког музеја и Хемијског факултета у Београду.

Куриозитет изложбе су изузетно ретки, сачувани средњовековни експонати из области медицине и хирургије са подручја Србије (хируршки нож, сврдло за вађење метака, пинцете, скалпели, маказе, наочаре лекара, бочице итд.), из Музеја Рас у Новом Пазару и ризнице средњовековних медицинских инструмената манастира Бања у Прибојској Бањи. Представљена је и трепанована лобања (медицински захват бушења кости лобање ради ослобађања од главобоља) из Народног музеја Кикинда.

Изложба је употпуњена наменски компонованом музиком и ексклузивним фотографијама манастира Хиландар и природе Свете Горе, аутора Александра Вл. Марковића. Изложба се организује уз благослов Српске православне епархије Милешево и уз посебно одобрење манастира Хиландар за снимање звука и фотографија природе Свете Горе и здања.  

Изложба се организује у сарадњи са: Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Музејом Рас из Новог Пазара, Манастиром Бања (Прибојска Бања) православне епархије Милешево, Народном библиотеком Србије, Библиотеком Матице српске, Хемијским факултетом у Београду и Народним музејом Кикинда. Пријатељ изложбе је Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“. Изложба се организује уз подршку Министарства културе Републике Србије, а биће отворена до јуна 2023.

 

С поштовањем,

Природњачки музеј у Београду