Манифестација „Дани европске баштине“

Овогодишња међународна манифестација „Дани европске баштине“ на тему Живо наслеђе је прилика да се обрати пажња на нематеријално културно наслеђе, ослањајући се на вредности преношења богатог знања из културе, историје и традиције наших предака на млађе нараштаје, укључујући и однос према природи и очувању природе.

У духу овогодишње теме представљамо изложбу „Природа и језик“ ауторке Драгане Вучићевић, вишег кустоса. Изложба обједињује различита поља природних и друштвених наука у циљу спознаје значаја очувања Планете. Изложба на сликовит начин приближава језик природе и математичких правилности у природи, начине комуникације међу живим бићима, како настаје говор и глас, како се преносе информације међу људима, животињама и биљкама, као и многе друге феномене у природи. Посебна занимљивост изложбе је представљање појмова из лингвистике који су инспирисани природом (фитоними, зооними и елементи фолклористике).

 

• ИЗЛОЖБА „Природа и језик“

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

аутор: Драгана Вучићевић, виши кустос

15-21. септембар 2023. – улаз слободан

понедељком Галерија не ради

.

Изложба на сликовит начин приближава језик природе и математичких правилности у природи, начине комуникације међу живим бићима, како настаје говор и глас, како се преносе информације међу људима, животињама и биљкама, као и многе друге феномене у природи. Посебна занимљивост изложбе је представљање појмова из лингвистике који су инспирисани природом (фитоними, зооними и елементи фолклористике).

Изложба је илустрована  бројним експонатима из богатих збирки Природњачког музеја, међу којима су минерали; фосили хипариона, пећинског медведа и јелена мегацероса; пужеви и шкољке; експонати птица (утва златокрила, пчеларица, тетреб, паун, славуј, сиви соко, кукумавка и др.); рибе (морски коњиц, веслонос, морски пас, чекићара); бројни инсекти, гмизавци, крупни сисари (вук, рис и др.).

На изложби су први пут приказани атрактивни експонати, женке лава, женке медведа, акртичког вука, белог пауна, као и неких инсекатских врста.

Ауторско вођење – недеља 17. септембар 2023. у периоду 12-14 сати

Кроз изложбу вас води ауторка Драгане Вучићевић, виши кустос.

* Галерија има и улаз који особама са посебним потребама омогућава безбедан и лак приступ. Напомена: бесплатан узлаз се односи само на појединачне посете, а уколико је потребно групно стручно вођење, улаз се наплаћује. Најава групних посета на телефон: 011 3284 317 или на мејл galerija@nhmbeo.rs .

Наградни конкурс

ДАЈ НАЗИВ ИНСЕКТУ,

будимо мали научници

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

Мали Калемегдан 5, Београд

У свету природе постоје бројне врсте инсеката које имају само научни назив на латинском језику, а немају назив на српском језику. Зато вас позивамо да нам помогнете да следећим врстама, које су изложене на изложби „Природа и језик“

                                       Phymata cрassipes

                                       Catocala chymiena

                                       Detricus albifrons

дате предлог за назив на српском језику. Предложени назив би требало да има везе са изгледом инсекта или неком његовом карактеристиком. Такође, можете назвати инсект и у част неког природњака или значајне личности из јавног живота, света науке или културе.

Напомена: наградни конкурс се реализује на изложби „Природа и језик“ у периоду од 20.септембра до 4.октобра. Искључиво је забавног карактера и није осмишљена са намером да награђени назив уђе у званичну науку. Ипак, можда се нашим научницима ентомолозима и допадне назив инсекта, па га уврсте у званичну науку.

 

• 27. МЕЂУНАРОДНА НОЋ СЛЕПИХ МИШЕВА

 

Галерија Природњачког музеја на Великом Равелину

Мали Калемегдан 5, Београд

30. септембар 2023. у 18 часова

Традиционална манифестација посвећена слепим мишевима, њиховој биологији, екологији и заштити, као и суживоту са људима. Програм обухвата мултимедијална предавања о слепим мишевима, разговор стручњака са грађанима, извештај о позивима грађана и интервенцијама стручњака, док посебан сегмент чини приказивање живих примерака слепих мишева публици и њихово пуштање на слободу.

Сви програми су бесплатни.