Кавијар

Како је кавијар постао надалеко познат, зашто је и када у био храна сиромашних, због чега је српски кавијар био један од најцењенијих и који је данас најскупљи кавијар на свету – одговоре на ова и друга питања сазнаћете на новоотвореној изложби Кавијар у Природњачком музеју у Београду

Од четвртка, 2. септембра до 2. децембра 2021. године, у Галерији Природњачког музеја у Београду, Мали Калемегдан 5, публици ће бити представљена јединствена изложба Кавијар, аутора Дубравке Вучић, кустоса ихтиолога.

Иако нас кавијар данас асоцира на отменост и луксуз, изложбом се овај врхунски деликатес приближава публици кроз различите аспекте: од културолошког и историјског преко биолошког и економског. Посетиоци ће се детаљније упознати са процесом производње кавијара и важним правилима његовог конзумирања.

У потпуно новом и другачијем амбијенту Галерије, на изложби ће ексклузивно бити изложен и један од последњих примерака моруне ухваћене у Дунаву, непосредно пре изградње ХЕ Ђердап као и атлантске јесетре из реке Бојане, критично угрожене врсте којих, због изловљавања управо због кавијара али и укусног меса, у рекама данас готово да нема. Оба експоната чувају се у ихтиолошкој збирци  Природњачког музеја.

Публика ће такође имати прилику да сазна зашто се данас јесетра сматра живим фосилом, који је њен мистериозни пут од Црног мора до река ради мрешћења, као и да открије више о њеној таксономији, биологији и заштити.

Реализацију изложбе и каталога омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије. Драгоцену помоћ у припреми изложбе пружила је Светска организација за заштиту природе WWF и Завичајни фонд библиотеке Центра за културу Кладово.