„Хиландарски медицински кодекс и српска средњoвековна медицина“

Аутори: Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја

и др Снежана Јарић, научни саветник, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ (ИБИСС)

аутор илустрација: Бора Милићевић, Природњачки музеј

Локација: Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

 

Изложба Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина има за циљ да јавности представи медицинска знања и праксу лечења људи лековитим средствима из природе, која су била доступна у средњем веку у Србији. Основна медицинска и фармаколошка знања средњег века била су углавном везана за манастире и базирала су се на коришћењу лековитих средстава из природе (биљног, животињског и неорганског порекла). Записи и подаци о етноботаничкој и фармаколошкој пракси чувани су у многим манастирским архивама, а у новије време објављени су су у многим научним радовима.

 

Jедан од најдрагоценијих докумената српске средњовековне медицине представља  рукопис Хиландарски медицински кодекс (15–16. век), као најкомплетнији пример збирке медицинских рукописа из средњовековне праксе Салерно-Монпеље школe. Рукопис је 1952. године откривен у ризници српског манастира Хиландар на Светој Гори, а у хиландарској архивској грађи заведен је под бројем 517. Његово откриће представља једно од најзначајнијих корака у истраживању историје медицине средњег века у Србији и Европи. То је јединствени зборник сачуваних медицинских и фармаколошких списа, који се могу сматрати првом српском и првом словенском фармакопејом. Слични списи написани народним језиком нису постојали код других словенских народа, нити код већине европских народа у том периоду.

 

Садржај Фармаколошких списа Хиландарског медицинског кодекса указује на савремена знања о разноврсности биљних врста, њиховом пореклу, типовима станишта, значају њихове лековите моћи, периоду прикупљања као и препорученој дози за лечење. Ови рукописи садрже и научне ботаничке појмове, а можемо их сматрати и претечом српске ботанике.  На изложби ће бити представљено фототипско издање Хиландарског медицинског кодекса у електронском и штампаном облику. Уједно, биће изложене бројне лековите биљке наведене у Кодексу, у природном, хербаризованом (цела биљка) или уситњеном облику (лековите биљке), као и путем ауторских ботаничких илустрација Боре Милићевића. Куриозитет изложбе су средњовековни експонати из области медицине и хирургије са територије Србије (хируршки нож, сврдло за вађење метака, пинцете, наочаре лекара, скалпели итд.), из Музеја Рас у Новом Пазару и ризнице манастира Бања код Прибоја. Циљ изложбе је да се јавности представи до сада непознати, јединствени медицински рукопис српске средњовековне медицине – Хиландарски медицински кодекс, као и медицинска и фармаколошка знања средњег века у Србији.  

Период реализације изложбе је од краја децембра 2022. до јуна 2023.