Отварање изложбе „Биље и камење - H2O“, аутора др Марјана Никетића у Нишу

Позивамо Вас на отварање изложбе која се реализује у сарадњи

Српске академије наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу, Природњачког музеја у Београду и Универзитета у Нишу, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“

                   „БИЉЕ И КАМЕЊЕ – H2O“

у четвртак, 9. новембра 2023. у 18 сати

Сала Универзитетске библиотеке у Нишу

Кеј Мике Палигорића 2, Ниш

аутора др Марјана Никетића, музејског саветника Природњачког музеја и дописног члана САНУ

Фотографије, као погодни инструменти у дочаравању лепотe природе, добијају додатну димензију када се посматрају кроз окулар природњака. Изложба представља визуелни одраз вишегодишњег проучавања биљног света на претежно стеновитој геолошкој подлози широм Балканског полуострва.

Изложба обухвата двадесетак ауторских фотографија на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором и фауном на обалама мора, језера, река и потока. Поред жеље да дочара лепоту природне баштине, аутор жели да пошаље поруку да је потребно заштитити и сачувати природу, како би и наредна поколења могла да је истражују и фотографишу.

Др Марјан Никетић, природњак, ботаничар и фитотаксоном, дуги низ година фотографише пределе, станишта и васкуларне биљке Балканског полуострва. Његове фотографије су фокусиране на лепоту ендемичних цветница у природном окружењу, а посебно су препознатљиве по колориту јарких цветова наспрам тамнијег неба. На овој изложби, он по први пут презентује своје снимке из домена дискретне пејзажне фотографије.

Изложба је намењена широкој публици свих узраста и интересовања, а биће отворена до краја децембра 2023. Улаз је слободан.