Гостовање Природњачког музеја из Београда у Градском музеју Вршац

Позивамо Вас на отварање гостујуће изложбе Природњачког музеја из Београда „Фосили као одрази прошлости“ у Градском музеју Вршац, у четвртак 4. јула 2024. у 19 часова. 

Чекајући сталну поставку Природњачки музеј из богатог фундуса палеонтолошких збирки, представља одабране примерке из Збирке кенозојских бескичмењака, Збирке палеогенских и неогених крупних сисара и Збирке квартарних крупних сисара.

Изложба је конципирана кроз неколико целина које припадају епохама: еоцен, олигоцен, миоцен, плиоцен и плеистоцен.

Примерци су прикупљани са бројних локалитета у Републици Србији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини и Аустрији. Најстарији примерци пужева и шкољки датирају из еоценских наслага (пре 38 милиона година) Северне Македоније и Босне и Херцеговине. Проналасци бескичмењака су најбројнији из миоценских наслага околине Београда, који сведоче о постојању Панонског мора. Значајно место представља ендемична фауна мекушаца из неогених језерских седимената Косова и Метохије. На изложби ће посетиоци моћи да виде оригиналну кљову и вилице две врсте мамута, који су током леденог доба живели на територији наше земље. Изложили смо и реплике значајних фосилних врста чији се оригинали чувају у познатим светским музејима, попут скелета најпознатијег хоминина „Луси“, сабљозубог смилодона и јужноамеричког копитара са сурлом.

У наредних месец дана, преко седамдесет изложених врста ће омогућити посетиоцима да се упознају са богатим фундусом збирки Природњачког музеја, који скоро 130 година чека сталну поставку. 

Аутори изложбе су: Биљана Митровић, Сања Алабурић и Бранко Радуловић.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе Републике Србије.