Еволуција

НОВА ЕКСКЛУЗИВНА ИЗЛОЖБА ,,EВОЛУЦИЈА“ У ГАЛЕРИЈИ ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА

ПУТ ЕВОЛУЦИЈЕ КА МОДЕРНОМ ЧОВЕКУ ДУГ ВИШЕ ОД 30 МИЛИОНА ГОДИНА

Најстарији икада пронађени фосили на свету старости 3,5 милијарди година, фосили најстаријих животиња и првих копнених биљака, али и фосили примата – чувени аустралопитекус Луси, пекиншки човек и неандерталац, као и  мало познат данашњи блиски рођак људи, бонобоа, само су део експоната који ће ексклузивно бити изложени током изложбе ,,Еволуција“

По много чему јединствена изложба ,,Еволуција“, биће отворена 30. децембра у 12 часова у Галерији музеја, Мали Калемегдан 5.

Изложба нуди кључнe материјалнe доказe развоја живота и најпознатије експонате који су расветлили еволуцију људске врсте, приближавајући публици механизме еволуције, као и најзначајнија открића из те области.

Поред предмета пронађених на територији данашње Србије, Природњачки музеј ће први пут јавно изложити и део светске културне природњачке баштине која се може видети само у малобројним музејима света, а чије ће реплике бити део његове будуће изложбене сталне поставке након изградње нове зграде музеја.

Ипак, тек свеобухватно сагледавање изложених експоната даје одговоре на најважније питања:  Одакле људи? Шта је живот? Шта је човек и због чега постојимо, али истовремено и поставља питање куда нас еволуција води и да ли је могућ наш опстанак док немилице нарушавамо природу око себе.

Аутори изложбе су др Борис Иванчевић, др Милан Пауновић, др Зоран Марковић и Сања Алабурић.

Реализацију изложбе и каталога омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Изложба ће бити отворена до јуна 2022. године.