Art by Otto Schade

ЕВОЛУЦИЈА  И  АТЛАНТИДА

Међународна светковина Дани европске баштине је прилика да се слави заједничка културна баштина широм континента. Ове године паневропска тема је одржива баштина под слоганом „Чување прошлости за будућа поколења“. Трага се за начинима како да се наше заједничке вредности сачувају, посебно у контексту климатских промена.

Вредност онога што најчешће сматрамо културном баштином, уметност и наука, је драгоцена и немерљива. Али постоји нешто важније, и самим тим за људе вредније, а то је природна баштина. Наша култура је проистекла из природе, њен смо део, и од природне баштине коју сачувамо за будуће генерације зависи њихов опстанак и опстанак културе. Природа ће опстати, и без нас.Еволуција и Атлантида је триптих разговора и прилика да публика Природњачког музеја сагледа другачије куда биолошка еволуција води људску врсту. Блиски сусрет са нашим најдавнијим прецима и нешто млађим рођацима на изложби „Еволуција“ наставља се сусретом са изазовним темама које одређују будућност људске врсте. О баштињеној еволуцији, покиданој мрежи живота и климатској зони смрти са публиком ће разговарати врхунски, реномирани стручњаци, професор Владимир Ђурђевић, академик Владимир Стевановић и др Воислав Васић. Да ли је судбина цивилизације на Земљи да постане потопљени свет? Заправо, колико смо близу томе?

Сусрети и разговори са публиком у Галерији природњачког музеја, на Калемегдану:

Климатске промене, еволуција и опстанак

24. септембар 2022. 19.00
Куда води еволутивна стратегија људске врсте? О климатској кризи може већ лично сведочити свако старији од четрдесет година. Смртоносне врућине, топљење глечера, катастрофалне суше сви осећамо. Заустављање ових промена мора бити приоритет човечанства. Шта заиста знамо о томе?

Проф. др Владимир ЂурђевићБиодиверзитет - мрежа живота и доказ еволуције

30. септембар 2022. 19.00
Врста Homo sapiens у терминалној фази свог развоја значајно утиче на функционисање планетарне мреже живота. Уништавањем органских врста и околине утиче на токове еволуције и сопствени опстанак. То се дешава и непосредно око нас.

Академик Владимир Стевановић

Наслеђене слике о еволуцији природе

15. октобар 2022. 18.30
Шта смо баштинили од еволуције, ми људи? Да ли етику одређује култура или екологија? Мит о еколошкој кривици, греху, искупљењу и спасењу. Да ли знамо последице?

Др Воислав Васић

Кустос домаћин др Борис Иванчевић