Дани европске баштине 2021.
„Културно наслеђе за све“ (Наслеђе: All Inclusive)

ИЗЛОЖБА „КАВИЈАР

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

Аутор: Дубравка Вучић, виши кустос

2124. септембар – Улаз слободан

 

Занимљива прича о изузетно цењеној посластици-кавијару. Изложба приказује податке о врстама риба од којих се прави кавијар, њиховом разможавању, распрострањености у свету, статусу у природи, степену и факторима угрожености, као и чињенице о мерама и напорима које човечанство преузима да би се ове значајне врсте очувале у природи. Испуњен традицијом, знањем и интригама, кавијар је задивљујуће дело кулинарске, природне и културне баштине.

Галерија има и улаз који особама са посебним потребама омогућава безбедан и лак приступ.

Најава групних посета на телефон: 011 3284 317 или на мејл galerija@nhmbeo.rs

 

Ботаничка радионица

ЛЕКОВИТЕ БИЉКЕ У НАШОЈ ОКОЛИНИ

Природњачки музеј, Његошева 51

29. септембар 2021. у 12 часова

Аутор: Др Марко Љ. Несторовић, музејски саветник

 

У Природњачком музеју, поводом овогодишње културне манифестације Дани европске баштине 2021., планира се реализација креативне ботаничке радионице Лековите биљке у нашој околини. Поменута радионица је образовног карактера, настаје као резултат интерактивног рада ученика и кустоса музеја. Један од приоритетних циљева је да се ученици практично обуче да самостално препознају ове биљке у свом окружењу. На радионици примерено школском узрасту биће представље најпознатије лековите биљке које се користе у народној медицини.

Пријава за радионицу на телефон: 011 3442 265, или мејл: marko.nestorovic@nhmbeo.rs

 

 

Едукативна радионица

СИЈЕСТА У МУЗЕЈУ

Природњачки музеј, Његошева 51

30. септембар 2021. у 12 часова

Аутор: Драгана Вучићевић, кустос

Радионица ће обрадити два или три музејска предмета на лак и забаван начин. Топли септембарски дан још увек чувају летњу атмосферу Сунца и врелине, када се многи повлаче у хладовину. Шта се дешава са  деветопојасним оклопником, армадилом? Шта тада ради корморан, а шта се дешава са рамондом када је суша?

Пријава за радионицу на телефон: 011 3442 265, или мејл: draganav@nhmbeo.rs

 

25. МЕЂУНАРОДНА НОЋ СЛЕПИХ МИШЕВА

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

2. октобар 2021. у 19 часова

Аутор: др Милан Пауновић, музејски саветник

Традиционална манифестација посвећена слепим мишевима, њиховој биологији, екологији и заштити, као и суживоту са људима. Програм обухвата мултимедијална предавања о слепим мишевима, разговор стручњака са грађанима, извештај о позивима грађана и интервенцијама стручњака, док посебан сегмент чини приказивање живих примерака слепих мишева публици и њихово пуштање на слободу.

 

Изложба

ЗМИЈЕ БАЛКАНСКОГ ПОЛУОСТРВА

Градска општина Врачар

27-29. септембар 2021.

Предавање: 27.9.2021, у 12 часова

Аутор: Растко Ајтић, херпетолог

Основна идеја предавања је упознавање јавности са змијама Балканског полуострва, њиховом анатомијом, морфологијом, физиологијом и улогом коју оне имају у природи. Део предавања ће бити посвећен отрову змија и његовом дејству на организам животиња и људи. Осим поменутог присутни ће имати прилику да се упознају и са постанком и пореклом змија као и њиховом класификацијом.