Autor fotografije Saša Preradović

CENTAR ZA MARKIRANJE ŽIVOTINJA

Centar za markiranje životinja organizuje praćenje i proučavanje kretanja životinja na lokalnom, regionalnom, kontinentalnom i interkontinentalnom nivou. Najviše se markiraju ptice, a u manjoj meri i slepi miševi. Za obeležavanje se primenjuju različiti markeri – aluminijumski i plastični prstenovi ili krilne markice. Obeležavanjem se životinje personalizuju, dobijaju pojedinačni identitet i mogu se pratiti. Informacije o njihovom kretanju omogućavaju direktan naučni uvid u ranije zagonetne fenomene migracija, premeštanja u prostoru i staništima. Posredno je moguće dobiti podatke o disperziji nekih zaraznih bolesti, o populacionoj genetici ili promenama u životnoj sredini. Prvi put u svetu, ptice su naučno i planski markirane 1903. godine, a najranije markiranje ptica na teritoriji današnje Srbije obavljeno je samo pet godina nakon toga, već 28. juna 1908. godine. Prvo markiranje slepih miševa izvedeno je 1954. godine.

Autor fotografije Milivoj Vučanović
Autor fotografije Dirk Hajnrih

Nacionalni Centar za markiranje životinja osnovan je 1993. godine u okviru Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Do tada, jugoslovenska centrala nalazila se u Zagrebu. Od 1997, Centar je član Evropske unije za prstenovanje ptica – EURING, a od 2005. učestvuje u evropskom CES (Constant Effort Sites) projektu. Od osnivanja, prstenovima Centra markirano je više od 300.000 ptica i oko 10.000 slepih miševa.

Pored kustosa Muzeja, u radu Centra učestvuje i veliki broj spoljnih saradnika iz redova profesionalnih biologa, amatera, ljubitelja prirode. Centar obezbeđuje prstenove, zakazuje ispite za osposobljavanje saradnika i izdaje dozvole za markiranje.

Ako pronađete pticu ili slepog miša sa prstenom javite se nacionalnom Centru za markiranje životinja u Prirodnjačkom muzeju.

Autor fotografije Milan Paunović