Izložba "Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa"

Autor: dr Uroš Buzurović

15. decembar 2023 – jun 2024.

Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“ jedinstvena je naučno-estetska sinteza interdisciplinarnih znanja čiji simbolični koren čini biologija dok se u njenoj metaforičnoj krošnji prepliću istorija, etnologija, antropologija, umetnost, gastronomija i druge naučne i kreativne discipline. Autorsko delo dr Uroša Buzurovića, kustosa Prirodnjačkog muzeja, ova izložba predstavlja autentični senzorijum u slavu začinskih biljaka, koji posredstvom mirisa, ukusa i dodira vodi posetioca u svet čudesnih moći začina kojima su ispisane neke od najuzbudljivijih stranica ljudske istorije.

U pravom vatrometu boja i kaleidoskopu oblika 39 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina, njihovim uticajem na velika geografska otkrića, političke i ekonomske uspone i padove. Publika će imati priliku da sazna više o mitovima, predanjima i verovanjima vezanim za začine, ali i o njihovoj ključnoj ulozi u gastronomiji. Maštovita postavka čiji dizajn potpisuju Anja Marčetić i Biljana Sovilj, ima naročitu mirišljavu i taktilnu dimenziju, koja omogućava posetiocu da oseti aromu i strukturu začinskih biljaka, kako onih egzotičnih, tako i onih koje rastu na tlu naše zemlje.

Izložbu prati reprezentativni katalog koji autorski potpisuju dr Uroš Buzurović i dr Aleksandra Maran Stevanović, kao i niz različitih programa namenjenih publici svih uzrasta.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.