Изложба "Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса"

Аутор: др Урош Бузуровић

15. децембар 2023 – јун 2024.

Изложба „Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса“ јединствена је научно-естетска синтеза интердисциплинарних знања чији симболични корен чини биологија док се у њеној метафоричној крошњи преплићу историја, етнологија, антропологија, уметност, гастрономија и друге научне и креативне дисциплине. Ауторско дело др Уроша Бузуровића, кустоса Природњачког музеја, ова изложба представља аутентични сензоријум у славу зачинских биљака, који посредством мириса, укуса и додира води посетиоца у свет чудесних моћи зачина којима су исписане неке од најузбудљивијих страница људске историје.

У правом ватромету боја и калеидоскопу облика 39 зачинских биљака, смештена је ова комплексна, а пријемчива изложба која нас упознаје са биолошким пореклом и историјатом зачина, њиховим утицајем на велика географска открића, политичке и економске успоне и падове. Публика ће имати прилику да сазна више о митовима, предањима и веровањима везаним за зачине, али и о њиховој кључној улози у гастрономији. Маштовита поставка чији дизајн потписују Ања Марчетић и Биљана Совиљ, има нарочиту миришљаву и тактилну димензију, која омогућава посетиоцу да осети арому и структуру зачинских биљака, како оних егзотичних, тако и оних које расту на тлу наше земље.

Изложбу прати репрезентативни каталог који ауторски потписују др Урош Бузуровић и др Александра Маран Стевановић, као и низ различитих програма намењених публици свих узраста.

Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе Републике Србије.