KAVIJAR
Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan
2. septembar – 2. decembar 2021.
COVID 19
VIŠE
Previous
Next

Prirodnjački muzej je osnovan 19. decembra 1895. godine. Prva je specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Ove tri osnovne delatnosti su isprepletane i neodvojive.

U biološkim i geološkim zbirkama nalazi se više od 2 miliona vrednih primeraka i puno unikatnh holotipova – etalona po kojima su po prvi put opisane novootkrivene vrste. Zbirke sadrže predmete u rasponu od 4,5 milijardi godina starosti, od meteorita iz vremena nastanka Sunčevog sistema, stotine miliona godina stare fosile, pa do primeraka Pančićeve omorike i srpske ramonde. Jedini je muzej ove vrste u Srbiji sa najvećom i najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji.

Naša planeta se ubrzano i nezaustavljivo menja. Prirodnjački muzej čuva dragoceni deo našeg naučnog znanja koje nam daje nadu da shvatimo te promene, odgovorimo na ključna pitanja i doprinesemo skladu prirode i civilizacije u budućnosti.

Vesti i najave

Kavijar

Kavijar Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada u bio hrana siromašnih, zbog čega je srpski kavijar bio jedan od najcenjenijih i koji je danas najskuplji kavijar

Pročitaj više »