Prethodna
Sledeći

Prirodnjački muzej je osnovan 19. decembra 1895. godine. Prva je specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Ove tri osnovne delatnosti su isprepletane i neodvojive.

U biološkim i geološkim zbirkama nalazi se više od 2 miliona vrednih primeraka i puno unikatnh holotipova – etalona po kojima su po prvi put opisane novootkrivene vrste. Zbirke sadrže predmete u rasponu od 4,5 milijardi godina starosti, od meteorita iz vremena nastanka Sunčevog sistema, stotine miliona godina stare fosile, pa do primeraka Pančićeve omorike i srpske ramonde. Jedini je muzej ove vrste u Srbiji sa najvećom i najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji.

Naša planeta se ubrzano i nezaustavljivo menja. Prirodnjački muzej čuva dragoceni deo našeg naučnog znanja koje nam daje nadu da shvatimo te promene, odgovorimo na ključna pitanja i doprinesemo skladu prirode i civilizacije u budućnosti.

Vesti

27. Međunarodna noć slepih miševa

27. Međunarodna noć slepih miševaU okviru manifestacije Dani evropske baštine 2023. pozivamo Vas na našu tradicionalnu manifestaciju 27. MEĐUNARODNA NOĆ SLEPIH MIŠEVA, posvećenu slepim miševima, njihovoj biologiji, ekologiji i zaštiti,

Pročitaj više »

Manifestacija „Dani evropske baštine“

Manifestacija „Dani evropske baštine“ Ovogodišnja međunarodna manifestacija „Dani evropske baštine“ na temu Živo nasleđe je prilika da se obrati pažnja na nematerijalno kulturno nasleđe, oslanjajući se na vrednosti prenošenja bogatog znanja iz

Pročitaj više »