Prethodna
Sledeći

Prirodnjački muzej je osnovan 19. decembra 1895. godine. Prva je specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Ove tri osnovne delatnosti su isprepletane i neodvojive.

U biološkim i geološkim zbirkama nalazi se više od 2 miliona vrednih primeraka i puno unikatnh holotipova – etalona po kojima su po prvi put opisane novootkrivene vrste. Zbirke sadrže predmete u rasponu od 4,5 milijardi godina starosti, od meteorita iz vremena nastanka Sunčevog sistema, stotine miliona godina stare fosile, pa do primeraka Pančićeve omorike i srpske ramonde. Jedini je muzej ove vrste u Srbiji sa najvećom i najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji.

Naša planeta se ubrzano i nezaustavljivo menja. Prirodnjački muzej čuva dragoceni deo našeg naučnog znanja koje nam daje nadu da shvatimo te promene, odgovorimo na ključna pitanja i doprinesemo skladu prirode i civilizacije u budućnosti.

Vesti i najave

Obaveštenje

ObaveštenjePovodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u petak 11.11.2022,   Galerija Prirodnjačkog muzeja će biti otvorena za posetioce.Ulaz je besplatan.

Pročitaj više »

Evolucija i Atlantida online

Evolucija i Atlantida online U septembru i oktobru održana su tri susreta sa publikom u Prirodnjačkom muzeju pod zajedničkim naslovom Evolucija i Atlantida. Predavanja koja su tom prilikom održana sada

Pročitaj više »

Obaveštenje

Obaveštenje U periodu od 1. novembra 2022. godine do 30. aprila 2023. godine, menja se radno vreme u galeriji Prirodnjačkog muzeja.Radno vreme Galerije muzeja u radne dane, subotom i nedeljom

Pročitaj više »