Učešće Prirodnjačkog muzeja na sastanku BDS

Dana 10.11.2023. godine je organizovan Okrugli sto Bibliotekarskog društva Srbije, u Dalju (Hrvatska) u saradnji sa Udruženjem Đorđe Ocić iz Dalja. Na sastanku je učestvovala bibliotekarka Prirodnjačkog muzeja, Olivera Alomerović koja je predstavila istorijski razvoj biblioteke Muzeja, jedne od najstarijih bibliotka na ovim prostorima, kao i dalje planove za vođenje biblioteke.

Okruglisto pod nazivom „Formiranje specijalnih biblioteka i njihov značaj u naučno-istraživačkom procesu“ ima za cilj da pruži podršku bibliotekarima specijalnih biblioteka svih tipova u pogledu njihovog upravljanja i naučno-istraživačkog rada. Program Okruglog stola formiran je s idejom o značaju interdisciplinarnog pristupa koji zahtevaju specijalne biblioteke, te su učesnici iz Srbije, Hrvatske i Češke svojim predavanjima pokrili različite akademske oblasti.

Biblioteka Prirodnjačkog muzeja je među najstarijim specijalnim bibliotekama u Srbiji. Zvanično je osnovana 1903, ali prvi podaci o bibliotečkoj i izdavačkoj delatnosti potiču iz 1899. godine.

Bibliotečki fond se od osnivanja neprestano uvećavao kupovinom, razmenom ili poklonom i danas fond ima više od 22000 naslova monografske publikacije, 1255 naslova časopisa, 1032 geoloških i geografskih karata i više od 200 rukopisa. U fondu Biblioteke najvredniji je veliki broj starih i retkih knjiga, prva izdanja, i kompleti mnogobrojnih značajnih naučnih časopisa iz celog sveta.