Пази, отровно!

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану
29.09.2018. до 27.04.2019. године​

Изложба „Пази, отровно!“ је још једна необична изложба Природњачког музеја у Београду на којој је  представљен феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету.
Изложба објашњава појаву отрова у природи, њихов састав и начин деловања, деловање противотрова, као и феномен ишране појединих животиња другим отровним организмима.
Употреба и злопупотреба отрова из природе одавно је укорењена у историји цивилизације. Многи записи још из старог века у свим тадашњим културама (од месопотамијске, преко египатске, грчке и римске, до кинеске) сведоче о томе. Савремено доба, уз употребу хемије, фармације и медицине, донело је широку производњу и употребу разноврсних синтетичких отрова, који се користе у медицинске и фармацеутске сврхе.
На изложби су представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња (инсекти, стоноге, паукови, шкорпије, водоземци, гмизаваци, сисари). Изложени су ретко излагани и необични експонати, у виду хербарских, таксидермијских и течних препарата и мулажа отровних биљака, животиња и гљива, а посебну атракцију изложбе представља сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова.

Публици је пружено неопходно знање за заштиту од отрова, превенцију интоксикације, као и савети како се понашати у случају контакта са отровним организмима и шта предузети против отрова медузе, паука, змије, шкорпије, раже, па чак и комарца.