Дани Европске баштине 2022.

„Чување прошлости за будуће генерације“

ИЗЛОЖБА „ЕВОЛУЦИЈА

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

Аутори: др Борис Иванчевић, др Милан Пауновић, др Зоран Марковић и Сања Алабурић

2128. септембар 2022. – улаз слободан

понедељком Галерија не ради

Публика ће имати прилику да види најстарије икада пронађене фосиле настале у праокеанима пре 3,5 милијарди година, најстарије животиње, прве биљке које су се појавиле на копну а неки од ових изузетних предмета су пронађени на територији Србије. Ова изложба је прилика да се публика упозна са кључним материјалним доказима развоја живота на Земљи и види предмете који су расветлили еволуцију људске врсте. Путем атрактивних експоната лобања, цртежа и реконструкција, приказан је еволутивни низ древних предака у еволуцији човека, дуг више од 30 милиона година, међу којима су фосили примата и човеколиких мајмуна и људских врста које су изумрле. Међу њима су и скелети аустралопитекуса Луси, откривеног у Етиопији 1974. године, затим пекиншког и неандерталског човека, али и мало познатог данашњег блиског рођака људи, бонобоа.

 

Галерија има и улаз који особама са посебним потребама омогућава безбедан и лак приступ. Напомена: бесплатан узлаз се односи само на појединачне посете, а уколико је потребно групно стручно вођење, улаз се наплаћује. Најава групних посета на телефон: 011 3284 317 или на мејл galerija@nhmbeo.rs .

 

СУСРЕТИ СА ПУБЛИКОМ – ЕВОЛУЦИЈА И АТЛАНТИДА

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

кустос домаћин – др Борис Иванчевић, музејски саветник

 

Климатске промене, еволуција и опстанак, предавач проф. др Владимир Ђурђевић

24. септембар 2022. у 19 h

Куда води еволутивна стратегија људске врсте? О климатској кризи може већ лично сведочити свако старији од четрдесет година. Смртоносне врућине, топљење глечера, катастрофалне суше сви осећамо. Заустављање ових промена мора бити приоритет човечанства.

 

Биодиверзитет – мрежа живота и доказ еволуције, предавач

академик Владимир Стевановић

30. септембар 2022. у 19 h

Врста Homo sapiens у терминалној фази свог развоја значајно утиче на функционисање планетарне мреже живота. Уништавањем органских врста и околине утиче на токове еволуције и сопствени опстанак. То се дешава и непосредно око нас.

 

Наслеђене слике о еволуцији природе, предавач др Воислав Васић

15. октобар 2022. у 1830

Шта смо баштинили од еволуције, ми људи? Да ли етику одређује култура или екологија? Мит о еколошкој кривици, греху, искупљењу и спасењу. Да ли знамо последице?

 

Едукативна радионица

ИНСЕКТИ, НАШЕ КОМШИЈЕ

Природњачки музеј, Његошева 51

(главна зграда Музеја на Врачару)

20. септембар 2022. у 12 h

23. септембар 2022. у 12 h

27. септембар 2022. у 12 h

Аутор: Драгана Вучићевић,кустос едукатор

Радионица је намењена деци млађег школског узраста. Циљ радионице је упознавање са особинама инсеката, прегледање неких инсекатских збирки и уочавање сличности и разлика међу различитим врстама инсеката. Који инсекти живе у Србији, а којих нема на нашим просторима, како се заштитити од оних досадних (какви су комарци или смрдибубе) нека су од питања којима ћемо се бавити. На крају, ученици ће нацртати свој омиљени инсекат.

Радионицу воде Драгана Вучићевић и Симка Вукојевић музејски едукатори. Учешће на радионици је бесплатно. Обавезно је пријављивање на телефон 011 3442 147 или на е-маил draganav@nhmbeo.rs .

 

26. МЕЂУНАРОДНА НОЋ СЛЕПИХ МИШЕВА

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану

01. октобар 2022. у 18 h

Аутор: др Милан Пауновић, музејски саветник

Традиционална манифестација посвећена слепим мишевима, њиховој биологији, екологији и заштити, као и суживоту са људима. Програм обухвата мултимедијална предавања о слепим мишевима, разговор стручњака са грађанима, извештај о позивима грађана и интервенцијама стручњака, док посебан сегмент чини приказивање живих примерака слепих мишева публици и њихово пуштање на слободу.

Сви програми су бесплатни.