Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак Волим природу
18/09/2018

Дани европске баштине 2018.

Дани европске баштине 2018.
„Европска година културне баштине – уметност дељења ”

Изложба „Пази, отровно!“
Галерија Природњачког музеја на Калемегдану, Мали Калемегдан 5, Београд
Отварање 22. септембра 2018. у 18 часова
Аутор: др Ана Пауновић, виши кустос


Још једна необична изложба Природњачког музеја која представља феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету. На изложби ће бити представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња (инсекти, стоноге, паукови, шкорпије, водоземци, гмизаваци, сисари) и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај. Елементе изложбе сачињавају ретко излагани и необични експонати у виду хербарских, таксидермијских и течних препарата и мулажа отровних биљака, животиња и гљива, а посебна атракција изложбе је сегмент са изложеним живим експонатима егзотичних шкорпија и паукова.
Публика бити у прилици да сазна састав и деловање отрова, мере превенције и заштите од интоксикације, као и да добије корисне савете како се понашати у случају контактa са отровом медузе, паука, змије, шкорпије, раже, па чак и комарца. Изложба објашњава употребу и улогу природних отрова у развоју медицине и савремене токсикологије, а биће представљени најчувенији тровачи у историји човечанства.

Изложба: „Фотограф у царству Природе”
Хол Градске општине Врачар, Београд
Отварање 24. септембра 2018.
Аутор фотографија: Милан Живковић


Милан Живковић, реномирани професионални фотограф који је своју каријеру започео у Природњачком музеју у Београду, дугогодишњи уредник часописа Refoto и добитник више од 200 признања за фотографски рад, излаже своје јединствене фотографије мотива из природе Србије. Суптилни детаљи забележени макро-објективима и необични углови, покрећу емоције и свест о лепоти и крхкости природе чији смо део.

Изложба „Три боје вина – Човек и вино“
Културни центар “Влада Дивљан”, Београд
октобар 2018.
Аутори: др Деса Ђорђевић Милутиновић и
др Александра Маран, музејске саветнице


Повод за реализацију изложбе је ширење винске културе и упознавање појединих тајни из света природе, винарства и виноградарства. Изложба на популаран и сликовит начин, уз добро одабране експонате, посетиоцима пружа могућност да хронолошки прате пут винове лозе и вина кроз простор и време, уз сазнавање многих занимљивости о сличностима и разликама дивљих и питомих представника винове лозе, винским обичајима и винској култури наше и појединих цивилизација, као и многим тајнама из света природе, винарства и виноградарства.
Вино је уткано у народне обичаје, митове и легенде широм света. Овековечено је у поезији, музици и сликарству. Вино је било и остало божански дар, напитак који храни, окрепљује, увесељава, инспирише, али и опија. Многи га сматрају споном смртних и бесмртних, а изрека каже да је у њему истина.

Изложба „Амброзија,
155 година у Европи, 65 година у Србији“
EcoFair, Београдски сајам, Београд
3-5. октобар 2018.
Аутори: др Марко Несторовић, музејски саветник и
дипл. инг. Мирослав Јовановић, виши конзерватор


Амброзија је најпознатија и најопаснија алергена биљка на свету. Њен полен изазива алергију код 10% људи, а узрочник је 50-60% свих поленских алергија.
Пореклом је из Северне Америке, а семе је унесено у Европу средином 19. века. Први пут на Балкану је регистрована четрдесетих година 20. века, а све до седамдесетих година није представљала проблем.
Циљ изложбе је да се укаже на биолошки, еколошки, пољопривредни и здравствени значај амброзије, да посетиоци могу самостално да препознају ову врсту у непосредном животном окружењу, као и да науче како да се заштите.

22. МЕЂУНАРОДНА НОЋ СЛЕПИХ МИШЕВА
Галерија Природњачког музеја на Калемегдану, Велики Равелин, Београд
6. октобар 2018. у 18.30 часова
Аутор: др Милан Пауновић, музејски саветник


Традиционална манифестација посвећена слепим мишевима, њиховој биологији, екологији и заштити, као и суживоту са људима. Програм обухвата мултимедијална предавања о слепим мишевима, разговор стручњака са грађанима, извештај о позивима грађана и интервенцијама стручњака, док посебан сегмент чини приказивање живих примерака слепих мишева публици и њихово пуштање на слободу.


Гледај, упознај, пробај, направи - едукативна радионица
Галерија Природњачког музеја на Калемегдану, Мали Калемегдан 5, Београд
7. октобар 2018. у 13 часова
Аутори: Драгана Вучићевић, кустос и
Ивана Јанковић, музејски саветник Народног музеја


Упознавање са изложбом: Пази, отровно!, упознавање са мотивима воћа на сликама из 19. века, и њихово вајање у глини. Радионица је намењена деци узраста 7-10 година и реализује се у сарадњи са Народним музејом. Обавезне пријаве на 011 34 42 147 или draganav@nhmbeo.rs

Гостовања у Србији

Изложба „Црно и бело – прича о чоколади“
Музеј града Новог Сада
Изложба је отворена од 13. септембра до 28. октобра 2018.
Аутори: др Деса Ђорђевић Милутиновић и мр Оља Васић, музејске саветнице


Да ли сте знали да нам чоколаду дарује какаовац, дрво из јужноамеричких тропских кишних шума, а из чијих самлевених семенки настаје чиста девичанска чоколада? Посетиоци ће на изложби сазнати где је пронађена најстарија чоколада на свету, како је изгледала чоколада Маја и Астека и коју је улогу имала у животу средњеамеричких народа, али и како је кроз историју, различите цивилизације и древне културе, уз помоћ индустријског развоја и комерцијалних захтева, настајала савремена чоколада у којој данас свакодневно уживају милиони људи.
Посетиоци ће сазнати када је и ко водио чоколадни рат, где се налази Академија чоколаде и где постоји чоколадно ропство. На изложби ће бити представљене чоколаде разноврсних облика, величина и укуса, прибор и посуде за чоколаду какве су користили Маје и Астеци, као и прва „у устима топива“ чоколада, родоначелница свих савремених чоколада, направљена давне 1879, и још много других занимљивих, али и укусних експоната.

Изложба: „Шумови мора”
Завичајни музеј Петровац на Млави
Отварање 27. септембра 2018. у 19 часова
Аутор: др Биљана Митровић, музејски саветник


Изложбом Шумови мора открива се непознати свет мекушаца (шкољке, пужеви и главоножци) са дна светских мора и океана. Мекушци су од давнина сакупљани, првобитно су коришћени у исхрани и као накит, да би касније постали нераскидива веза између човека и уметности, културе, архитектуре, религије и других елемената живота људи. Изложба је осмишљена да би се посетилац посматрањем експоната информисао, али и остварио доживљај сазнања о начину живота и лепоти мекушаца који су скривени у морским дубинама и чувани унутар музеја.

Изложба: „Кафа – узбудљива прича о добром укусу”
Музеј у Смедереву
Изложба је отворена од 5. септембра до 5. октобра 2018.
Аутор: Александра Савић, музејски саветник

Тај окрепљујући напитак без којег не можемо да започнемо дан представља много више од средства за разбуђивање. Позив: „хајдемо на кафу“ представља културолошки феномен зближавања, препознатљив у готово свим крајевима света и у свим сферама живота, од пословног, преко приватног и породичног.
Изложба представња ову интересантну биљку са многих аспеката: историјског - од њене прапостојбине Етиопије преко историје гајења и путева распрострањења, са аспекта биологије, екологије и распрострањења у екваторијалној области, преко начина њеног коришћења у различитим културама света, до врхунског ужитка конзумирања данашњих производа кафе. Кафа има значајан медицински, економски и фармацеутски значај, део је традиције, етнологије и свакодневног начина живљења. Путем фотографија, цртежа, паноа, постера, бројних експоната и правих плодова кафе са великог броја локација у свету, изложба представља значај ове биљке, без које би наш живот, сасвим извесно, био мање узбудљив.


ПДФ програм