Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
11/04/2018

“Црно и бело – прича о чоколади“ у Галеријском простору Општине ВрачарГостујућа изложба Природњачког музеја “Црно и бело – прича о чоколади“ биће отворена у Галеријском простору Општине Врачар у петак, 13. априла 2018. у 14 часова.

Кроз приказ биљке какаовац (Theobroma cacao), која у природи и данас расте у тропским пределима Америке, која је основна сировина за прављење чоколаде; затим открића и историје, значаја и улоге у различитим цивилизацијама, чоколада је приказана не само као посластица, већ и као привредни, економски и цивилизацијски фактор.

Посетиоци ће на изложби сазнати где је пронађена најстарија чоколада на свету, како је изгледала чоколада Маја и Астека, и коју је улогу имала у животу средњеамеричких народа, али и како је кроз историју, различите цивилизације и древне културе, уз помоћ индустријског развоја и комерцијалних захтева настајала савремена чоколада у којој свакодневно уживају милиони људи широм Света. Сазнаће такође шта је праслина а шта пралина, када је и ко водио чоколадни рат, где се налази Академија чоколаде, и где постоји чоколадно ропство. Видеће чоколаде разних облика, величина и укуса, прибор и посуде за чоколаду какаве су користили Маје и Астеци, прву „у устима топиву“ чоколаду, родоначелницу свих савремених чоколада направљену давне 1879, прву кутију за пралине креирану пре скоро сто година, прву чоколаду са наших простора и још много других занимљивих експоната.

Аутори изложбе су др Деса Ђорђевић Милутиновић и мр Олга Васић, музејске саветнице Природњачког музеја. Изложба ће бити отворена до 4. маја 2018 у периоду 10-19 часова радним данима и 10 -16 часова викендом. Улаз је бесплатан.


Белгијске пралине

Чоколада у процесу производње

Цвет какаовца