Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
26/03/2018

Истраживања фосилних сисараВећ петнаест година Природњачки музеј у Београду и Геолошки факултет Утрехтског универзитета из Холандије, сарађују на више међународних палеонтолошких пројеката чији су досадашњи резултати надмашили сва очекивања.

Захваљујући новим открићима осветљена су нека од непознатих поглавља у еволуцији сисара, али и других кичмењака. Упоредо са радом на терену и у лабораторијама, екипа коју чине др Зоран Марковић, Милош Миливојевић, др Ханс де Бруијн, др Вилма Веселс и др Ендрју ван де Верд успева да издвоји многобројне фосилне остатке кичмењака у неогеним и палеогеним слојевима Србије и Босне и Херцеговине.

Примерци ситних сисара сакупљени током ових истраживања су идентификовани, при чему су откривени многи нови родови и врсте. Они чине Збирку ситних фосилних терцијарних сисара Природњачког музеја у Београду једном од највреднијих у овом делу Европе.
Пројекти су делом финансирани од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, док је значајан део трошкова истраживања, боравка на терену, ангажовања механизације и лабораторијске обраде материјала покривен средствима Фондације ''Ханс де Бруијн''. Учешће стручњака из Холандије, а пре свега проф. др Ханса де Бруијна, ''живе легенде'' у свету палеозоологије ситних сисара, представља изузетну част нашем Музеју и науци Србије. О делу истраживања које се односи на палеоген, више можете сазнати овде.