Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
13/02/2018

Изложба: Три боје вина у Музеју ТрстеникГостујућа изложба Природњачког музеја Три боје вина отворена је у среду, 7. фебруара у Музеју Трстеник. Повод за њено гостовање је обележавање дана Светог Трифуна, славе виноградара, воћара и винара која се у овом крају традиционално прославља од давнина. Обичај је да се 14. фебруара први пут изађе међу чокоте и симболично ореже макар један, а потом “крсти” вином уз молитве да грожђе добро роди и година буде срећна и берићетна.

На отварању изложбе, којем је присуствовало преко 60 званица, говорили су: домаћин Јелена Вукчевић, историчар, Александра Маран Стевановић, аутор изложбе и Јелена Стојковић, сомалије. КУД „Традиција“ извело је сценски приказ обележавања светотрифунских обичаја. Будући да зналци сугеришу да је вино најбоље пити тамо где је настало, имали смо прилику да се у то и лично уверимо. Дегустацију вина у три боје, црвено, бело и розе, из породичне винарије обезбедио је спонзор изложбе Зоран Мирковић, виноградар и винар из Риљца.

Трстеничко виногорје обухвата брдовите терене са обе стране Западне Мораве и по површинама под виноградима, највеће је виногорје у рејону Три Мораве. Локалне новине најавиле су ову изложбу као „увертиру за виноградарску славу, али и за такмичење произвођача вина“.

Фотографије са отварања изложбе можете погледати овде


Плакат