Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
13/02/2018

Изложба: "Кафа, узбудљива прича о добром укусу" у Врњачкој БањиУ петак, 9. фебруара 2018. у Замку културе Врњачка Бања - Дворцу Белимарковић, отворена је гостујућа изложба Природњачког музеја «Кафа, узбудљива прича о добром укусу», аутора Александре Савић, вишег кустоса.


На изложби је представљена кафа као биљка, Етиопија као постојбина кафе, прича о кафи кроз историју њене производње и прераде, прича о европским кафеџиницама и кафанама, основни типови припреме кафе, кофеин, најразноврснији изворни укуси кафе, као и многе друге занимљивости. Изложени су модели плода и семена кафа арабике, робусте и либерике; узорци кафе са бројних и ексклузивних локација широм света, аутентичне шољице за кафу из различитих делова света, као и чувена и веома скупа кафа Blue Mountain која се узгаја на Јамајци. Посетиоци имају прилику да виде препарирану животињу – азијску цибетку која се храни плодовима кафе, а која ствара најскупљу кафу на свету – копи лувак, као и друге занимљиве експонате везане за кафу. Део изложбе посвећен је и традиционалном испијању кафе у Србији, кроз време.

На изложби су представљене и ауторске фотографије кафе у традиционалном амбијенту, младе уметнице Анђеле Петровски.

На отварању су говориле Јелена Боровић – Димић, управница Замка културе и Александра Савић, виши кустос, ауторка изложбе. Дизајн изложбе је урадила Снежана Рајковић. Техничку реализацију су пружили инг. Александар Стојановић и инг. Мирослав Јовановић, музејски конзерватори. Изложба ће у Врњачкој Бањи бити отворена до почетка маја 2018, након чега је планирано гостовање у Трстенику.