Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
29/01/2018

Прво гостовање изложбе „Скелети уживо“ ван Србије – Природословни музеј Дубровник, Република ХрватскаНакон више од годину дана рада на рестаурацији и конзервацији експоната, прибављању неопходних извозних и увозних дозвола и организовању примереног транспорта, изложба Природњачког музеја у Београду „Скелети уживо“ постављена је у изложбеном простору Природословног музеја Дубровник. Након доласка експоната у Дубровник 19. јануара 2018. године, искусни музејски конзерватори инж. Александар Стојановић и инж. Мирослав Јовановић приступили су изради поставке у просторијама првог спрата ПМД. Њима се касније придружио аутор изложбе др Милан Пауновић.
Изложба је отворена 27. јануара у 19 часова у оквиру националне манифестације Ноћ музеја 2018. На отварању су говорили Ана Кузман, директорка Природословног музеја Дубровник и др Милан Пауновић, аутор изложбе и директор Природњачког музеја у Београду. Након отварања,у Ноћи музеја изложбу је видело 2286 посетилаца. Изложба ће бити отворена до средине јуна 2018. године.
Трочлана екипа Природњачког музеја у Београду се захваљује на топлом гостопримству, угодном боравку и љубазности колегиница из Природословног музеја Дубровник.
Изложба „Скелети уживо“ припада класичном концепту природњачких изложби, којима се обрађују и расветљавају некадашње недокучене тајне грађе организама: ослонац, кретање и усправно  држање.
На изложби су представљени егзоскелети (спољашњи скелети) мекушаца, ракова и инсеката и ендоскелети (унутрашњи скелети) бодљокожаца, риба, водоземаца, гмизаваца, птица и сисара.
Изложено je 70 крупних скелета различитих врста животиња. Као ексклузивни експонати представљени су скелети: сивог делфина, афричког ноја, мајмуна гверезе и шимпанзе, вука, срндаћа, папагаја, фламинга, јазавца и многи други.
Део изложбе представља упоредан приказ лобања различитих врста животиња, међу којима су лобања тигра, лава, леопарда, сове утине, дабра, шљуке остригара, попречни пресек лобање дивокозе и др. Посебан део чине модели скелетних делова које говоре о томе шта се налази у самим скелетима, у костима, зглобовима и вилицама. Мали, али интересантан сегмент изложбе чине полне кости сисара.
Изложба садржи 134 експоната. Сви скелети су постављеним у природним покретима, одн. положајима које би животиње заузимале у различитим ситуацијама у природи.