Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
02/10/2017

Гостовање изложбе Кроз свет инсеката Србије у Петровцу на МлавиУ Завичајном музеју у Петровцу на Млави 29.09.2017. у 19 часова свечано је отворена изложба „Кроз свет инсеката Србије“ аутора Александра Стојановића и Мирослава Јовановића. Изложба ће бити доступна публици до 01.11.2017. године.
На изложби „Кроз свет инсеката Србије“ публика се може упознати са фасцинантном, готово бескрајном бројношћу и разноврсношћу, бојама и облицима инсеката Србије који су, као и свуда у Свету, и код нас најбројнија и најразноврснија група животиња.
Сав препариран ентомолошки материјал приказан на изложби сакупљан је последњих 30-ак година на подручју Србије. Овај ентомолошки материјал је изложен у 131 ентомолошкој кутији и разврстан према редовима, фамилијама и врстама којима припада. Сваки примерак (односно група примерака) означена је посебном етикетом на којој се поред стручног назива врсте налази и народно име на српском и/или енглеском језику уколико постоји.
Осим материјала у ентомолошким кутијама, сваки ред инсеката представљен је и кратким текстом о њиховим основним обележјима и приказом појединих њихових представника оригиналним фотографијама у природном окружењу. Неколико редова инсеката, који су малих димензија, представљено је илустрацијама карактеристичних претставника посебно урађеним за ову изложбу.
На једном месту, у Завичајном музеју у Петровцу на Млави, посетиоци могу да виде заједно многе врсте инсеката које је у природи немогуће наћи на једном месту истовремено у том броју и разноврсности. На изложби се може видети чак 1.737 врста свих група инсеката са преко 9.500 препарираних примерака али не треба никако изгубити из вида да је то само мали део врста које живе у нашој земљи. Посебност изложбе је управо њена разноврсност и богаство приказаних примерака.
Уколико успемо да Вас заинтересујемо и бар донекле променимо устаљено мишљење о инсектима, као не баш омиљеним бићима, сматраћемо да је изложба „Кроз свет инсеката Србије“ постигла свој циљ.
Добро дошли у свет Инсеката у Завичајном музеју у Петровцу на Млави.