Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
29/04/2010 | Vest

Otvorena izložba „Nebeski lovci”U prelepom ambijentu kalemegdanskog parka i u prisustvu brojnih gostiju, u četvrtak, 29.aprila 2010. u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je izložba ˝Nebeski lovci˝. Autori izložbe su kustosi ornitolozi Marko Raković i mr Daliborka Stanković.
Izložbu je otvorio prof. dr Ivica Radović, Državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

Izložba Nebeski lovci je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica iz zbirke Prirodnjačkog muzeja: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i dr.

Neke ptice grabljivice su iščezle sa naših područja (orao bradan i crni lešinar), a mnoge su u opasnosti od iščezavanja (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac).

Cilj izložbe je da se predstavi raznovrsnost prica grabljivica u Srbiji, istakne njihov značaj u prirodi i ukaže na njihovu ugroženost, posebno od strane čoveka.
Izložba će biti otvorena 6 meseci.

Gospodin Slavko Spasić, direktor Muzeja

Dr Ivica Radović, specijalni gost

Detalj sa tek otvorene izložbe

Detalj sa tek otvorene izložbe