Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
11/05/2016

„ Небески ловци“ у Музеју Републике СрпскеИзложба под називом „ Небески ловци“ отворена је у Музеју Републике Српске у четвртак, 5. маја у 13 часова. Ова изложба стиже из Природњачког музеја из Београда и представља атрактиван свијет птица грабљивица.
Изложба садржи 48 експоната а подјељена је у четири цјелине: мјесто птица грабљивица у систематици, грађа птица грабљивица, врсте које се могу наћи на овим подручјима и заштита птица грабљивица на овим просторима.
Ова путујућа изложба нам доноси сазнање о групи птица грабљивица које прије свега живе на подручју Србије. Намјењена је широкој публици, заштитарима природе, соколарима, ловцима и публици свих нивоа образовања а посебно ученицима осмогодишњих и средњих школа због изразито едукативног карактера. Наравно, посебно интересовање су на досадашњим гостовањима исказали студенти шумарских, природњачких факултета јер је на малом простору представљен читав свијет птица које се и данас изучавају. Изложба ће бити отворена два мјесеца како би до краја школске године што већи број ученика посјетио Музеј РС и видјео ову атрактивну изложбу.

Птице грабљивице представљају симбол брзине, спретности и узвишености и због тога су одувек коришћене као симболи владара, држава и нација. Данас птице грабљивице представљају једну од најугроженијих група, и њихово посматрање у природи представља ријетку привилегију. Основни циљ изложбе је да се представи чудесан свет ове групе птица и истакне њихов значај у природи, као и да се публика на научно - популаран начин упозна са њиховим начином живота, исхраном, размножавањем, миграторним кретањима, животним стаништима и др.Д. Станковић