Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
21/12/2015

Свечани скуп поводом 120 година од оснивања Природњачког музејаПиродњачки музеј, један од најстаријих музеја у Србији, слави 120. рођендан. Под својим окриљем чува више од 1.600.000 примерака стена, минерала, фосила, биљака, животиња, гљива... Има и специјализовану библиотеку основану пре 110 година са 22.000 наслова књига, рукописа, научних часописа, географских и геолошких карата.

– Музеј је основан 19. децембра 1895. године актом министра просвете и црквених дела Краљевине Србије. Тада је носио назив Јестаственички музеј. Прве збирке прикупљале су се и чувале у Јестаственичком кабинету Велике школе под руководством Јосифа Панчића, првог српског ботаничара и управника Лицеја. Његову идеју о оснивању музеја остварили су његови следбеници, међу којима су: Сава Петровић, Лазар Докић, Јован Жујовић, Ђока Јовановић, Светолик Радовановић, Сава Урошевић, Димитрије Антула и Михајло Петровић Алас. Први управник Јестаственичког музеја био је академик Петар Павловић, палеонтолог – прича Славко Спасић, директор Природњачког музеја.

На дан стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог, отворена је прва стална изложба музеја – 7. септембра 1904. године. У току Првог и Другог светског рата многе збирке су оштећене или уништене, али се музеј после тога опоравио.

– У Природњачком музеју данас се чува 120 збирки у оквиру којих постоји и неколико стотина холотипова (први описани примерак у науци) и уникатних примерака минерала, стена, ботаничких и зоолошких предмета, међу њима су биљне и животињске врсте које се више не могу наћи на теренима Србије јер су ишчезле или мигрирале у друге пределе – напомиње Спасић.

Природњачком музеју је 1972. године припојен Музеј шумарства и лова, са својим збиркама ловачких трофеја и ловачког оружја. У оквиру музеја постоји и специјализована научна библиотека, међу најстаријим на Балкану, основана пре 110 година, са више од 22.000 наслова.

Стручњаци музеја раде на заштити више значајних локалитета и других природних добара палеонтолошких локалитета „Глуви поток”, Горња Пребреза, Носак, „Буштрање”, Бабушница – Валниш, Костолац, као и многих биолошких локалитета.

У саставу музеја је Галерија на „Београдској тврђави” коју годишње посети више од 32.000 заљубљеника у флору и фауну, док бројне изложбе у музејима широм Србије обиђе више од 100.000 посетилаца.

Природњачки музеј је 2013. године, због изузетних резултата у раду и доприносу развоја културе Србије, добио престижну награду „Михајло Валтровић” за најбољи музеј у Србији, коју додељује Музејско друштво Србије.

Ипак, 120 година после оснивања, Природњачки музеј је и даље у привременом смештају без сталне изложбене поставке која би на једном месту приказала велику природну и културну баштину Србије сакупљану и чувану деценијама.

 
детаљније