Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
04/02/2010

Otvorena izložba ˝I bi svetlost˝U četvrtak, 04.02.2010. u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je izložba „I bi svetlost”, autora Tatjane Milić Babić, kustosa petrologa i Aleksandra Lukovića, saradnika muzeja.

Na ovoj izložbi posetioci imaju priliku da između 300 eksponata pogledaju primerke dragog i poludragog kamenja, poznatih minerala Trepče, kamenih jastuka, čuvenog srpskog mermera sa Venčaca, vulkansko i nebesko kamenje...

Posebnu pažnju posetilaca na otvaranju privukli su minerali neobičnog imena: krokidolit, amazonit, labrador, davidit, smitsonit, kao i drago i poludrago kamenje juvelirske vrednosti: topaz, malahit, olivin, lapis lazuli, žad, korund i mnogi drugi.

Takođe, na izložbi su izloženi i primerci stena: posebno dekorativni oniks, granit, krečnjak „plavi tok”, gnajs sa Vršačkih planina, vulkanska lava sa Santorinija i Etne. Izloženo je i kamenje nebeskog porekla: sokobanjski i jelički meteorit, koji su pali na tlo Srbije krajem 19. veka.

Izložbu je otvorila predstavnica Mnistarstva kulture Srbije g-đa Dušica Živković, pomoćnica ministra za zaštitu kulturne baštine.


Otvaranje 01

Otvaranje 02

Otvaranje 03

Otvaranje 04

Otvaranje 05