Галерија на Калемегдану Медији о нама Фото галерија У Музеју ове године Glasnik  Годишњак ANIMAL RESCUE SERBIA
06/05/2019

Гостовање изложбе "Шумови мора" у Народном музеју КрагујевацГостовање путујуће изложбе Шумови мора
у Народном музеју Крагујевац

Аутор: др Биљана Митровић, музејски саветник
Трајање изложбе: 25. април – 14. јун 2019. године.

Изложба је свечано отворена 25.04. у 17ч. пригодним говором Ненада Ђорђевића, директора Народног музеја Крагујевац, аутора изложбе Биљане Митровић и Катарине Ђурић, кустоса едукатора Народног музеја Крагујевац.
Ретко се указује прилика и ово је јединствен догађај, да се уживо виде оригинални екпонати који припадају Општој збирци молусака, чије порекло припада из различитих делова света: Индо-Пацифик, Атлантски океан, Средоземно море, са Кариба, обала Аустралије, Новог Зеланда и др. Експонати су издвојени у три целине: главоношци, најбројнији пужеви, и шкољке
Атрактивни изглед експоната: индијске лађице, Јакобове капице, абалона, рибареве трубе, кацигаша, бачваша, мурекса, периске, тиграстих ципреа, бисерница, прстаца, дагњи, џиновске шкољке и других мекушаца, довољно плене пажњом а поједини не постоје ни у збиркама бољих музеја Југоисточне Европе. Паралелно са изложеним експонатима на двадесета паноа, публика се кроз текстове може упознати са улогом мекушаца: од праисторије до данас, утицајем у митологији и религији, основним морфолошким особинама, употребом у робноновчаној размени, исхрани, или као вечита инспирација бројних сликара, дизајнера и архитекти.
Током трајања поставке, изложба ће бити пропраћена бројним едукативним радионицама у реализацији Катарине Ђурић, кустоса едукатора Народног музеја Крагујевац. Техничку реализацију изложбе урадили су Александар Стојановић и Мирослав Јовановић.